Čorba od banana neizostavni dio ramazanske trpeze Indonezije

0
1169
blank
Foto: Anadolija

Gastronomska ponuda u Indoneziji tokom cijele godine oduševljava nepca domaćeg stanovništva, ali i brojnih posjetilaca. Na soframa tokom ramazana, odabranog mjeseca za muslimane, širom svijeta moguće je pronaći raznovrsna jela, a jedno od najčešćih u Indoneziji je i čorba od banana, javlja Anadolu Agency (AA).

Bilo da je riječ o verziji pripremljenoj kod kuće ili u restoranu, ili kupljenoj od uličnog prodavača, čorba od banana, ili kako je Indonežani zovu kolak pisang, neizostavni je dio sofre tokom iftara.

blank

Ispred mnogih džamija malo prije iftara postavljene su tezge na kojima se postačima, umjesto teških jela, nudi upravo ova čorba napravljena od palminog šećera, kokosovog mlijeka i banana. Čak je i sastavni dio ramazanske ponude mnogih ugostiteljskih objekata koji mušterijama besplatno dijele čorbu.

blank
Foto: Anadolija

Vjeruje se da kolak pisang otklanja umor i vraća energiju zbog čega je pravi izbor za iftar nakon višesatnog posta. U čorbu je moguće dodati i razne vrste voća i povrća, a cijena porcije iznosi oko 0,37 eura.

blank
Foto: Anadolija

“Dok se čorba pravi na pari, po želji je moguće dodati so, vaniliju, smeđi šećer ili slatki krompir. Čorba od banana je svojstvena mjesecu ramazanu, i u drugim periodima nije zastupljena u ponudi, ali tokom ramazana ju je moguće pronaći na svakom koraku”, kazala je prodavačica Ibu Atika.