Postupci koje nikada ne biste trebali raditi prije pranja voća i povrća

0
722
blank
Foto: Shutterstock

Voće i povrće bitan su dio zdrave prehrane, pružajući dovoljno vitamina, minerala i vlakana bez mnogo kalorija, zasićenih masti ili natrija.

Prema Centru za kontrolu i prevenciu bolesti (CDC) mnogi ljudi čine veliku grešku s voćem i povrćem koja bi ih mogla dovesti u opasnos, prenosi Klix.ba.

“Iako u želji za uživanja u tom voću i povrću, oguliti ga prije nego što ga operete loša ideja je ideja”, kažu iz CDC-a.

Kada ogulite povrće ili voća koje nije oprano, možete prenijeti bakterije sa vanjske strane tog predmeta direktno na unutrašnjost koju ćete jesti.

Ako slučajno gulite voće prije pranja, možete povećati rizik od konzumiranja hrane koja je kontaminirana bakterijama, što vas može ozbiljno razboljeti.

Iako Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) preporučuje pranje proizvoda tekućom vodom i čišćenje voća i povrća prije konzumiranja, postoje određene metode čišćenja od kojih imate više štete nego koristi.

“Voće i povrće je porozno te može lako upiti sapun i deterdženti, uprkos temeljnom ispiranju što vam može izazvati mučninu. Stoga nikada ne perite voće i povrće sapunom ili deterdžentom” upozorava FDA.

Čak i ako ste dobro očistili komad proizvoda, stručnjaci kažu da postoje dijelovi tog voća i povrća koje biste ipak trebali izbjeći.

I CDC i FDA preporučuju izrezivanje svih dijelova vašeg voća ili povrća za koje se čini da su promijenila boju ili na neki drugi način oštećeni.

“Mrlje i posjekotine mogu dopustiti da patogeni uđu u voće ili povrće, a oštećeni proizvodi obično se brže kvare”, objasnila je Rebecca Dittmar , koordinatorica Programa upravljanja zaštitom hrane na Univerzitetu u Texasu.