I sa 112 godina, Ayse traži motiku, želi raditi

0
760
blank
Foto: AA

Turkinja Ayse Ucar iz mjesta Mentese u Mugli, koja ima 112 godina, vjeruje da je tajna dugovječnosti zdrava ishrana i rad.

Starica danas živi sa kćerkama Adile Demirtas, koja ima 92 godine, 89-godišnjom Melihom Bozkurtom i nevjestom Gulnaz Ucar, koja ima 76 godina.

Njena kćerka Bozkurt je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kazala da poslije smrti muža već 40 godina živi zajedno s majkom.

Podsjetivši da je njena majka rođena 1907. godine, kazala je da je, nažalost, već 7-8 godina nepokretna.

“Prije nego je pala na postelju stalno je radila. Išla je u brda po drva, iskopavala je korijenje. Čuvala je stoku. Nema hrane koja joj je uskraćena. Jede ono što uzgajamo u bašti, hrani se proizvodima prirode i voli paprenu hranu”, kazala je Bozkurt.

Dodala je da njena majka vodi zdrav život, te napomenula kako nema nikakve pošasti kao što je konzumiranje duhana, istakavši da u ishrani više preferira povrće nego meso.

Nevjesta Ucar je također dodala da je njena svekrva prije nego je pala na postelju bila veoma vrijedna žena, naglasivši da je u mladosti radila više čak i od muškaraca.

“Naporno je radila na guvnu. Išla je na planinu i na leđima donosila drva. U jednoj ruci motika, a u drugoj srp. Uzela bi u jednu ruku komad hljeba, u drugu luk, i išla bi u brda. Majka je radila kao mašina, kao sat. I sad nekad pita ‘gdje mi je motika? Samo želi raditi. I dalje ima volju za životom. Najviše bi se hranila ljutom paprikom i lukom. Mislim da je dugovječna upravo zbog ljute paprike. Koliko god da je ljuta paprika, njoj nije smetalo. Već godinu-dvije ne jede ljutu papriku jer je ostala bez zuba”, zaključila je.

Izvor: Anadolu Agency