Istraživanje pokazalo: Koliko je dobro jesti voća dnevno

0
666
blank
Foto: Unsplash

Istraživači sa “Edith Cowan University” (ECU) u zapadnoj Australiji otkrili su da samo dvije porcije voća dnevno smanjuju šanse za razvoj dijabetesa tipa 2 za čak 36 odsto.

“U ovom istraživanju dokazali smo povezanost između unosa voća i bolje osjetljivosti na inzulin“ – rekla je autorka studije dr Nikola Bondono, što znači da su ispitanici koji su konzumirali više voća morali da nadoknade i manje inzulina kako bi smanjili nivo glukoze u krvi. Ovo otkriće je, dodaje dr Bondono, posebno važno jer visok nivo cirkulišućeg inzulina (hiperinzulinemija) može da ošteti krvne sudove i osim sa dijabetesom povezuje se i sa visokim krvnim pritiskom, gojaznošću i mnogim srčanim bolestima.

“Mnogi pogrešno vjeruju da bi osobe sa dijabetesom trebalo da izbjegavaju voće, ali ova studija je dokazala suprotno“, kaže dr Bondono i dodaje da je voće izvrsno za smanjenje rizika od dijabetesa, jer je puno vlakana i prirodnog šećera.

Ipak, upozorava ona, osobe koje boluju od dijabetesa bi trebalo da pripaze na unos suhog voća i raznih voćnih sokova, jer su mnogo koncentrisaniji izvori šećera od samog voća.

“Voćni sok je često samo koncentrisani šećer bez vlakana i u tijelu često reaguje isto kao gazirana pića puna šećera“, objasnila je dijetetičarka iz Medicinskog centra UCLA dr. Dajna Elise Hunes za Healthline.

Iako su, kaže ona, malo zdraviji od gaziranih napitaka, voćni sokovi su po svojoj nutritivnoj vrednosti bliži njima nego voću koje sadrži mnoge mikrohranjive sastojke.

“Dijabetes tipa 2 može da se spriječi ili odgodi promjenom načina života“, podsjetila je dr Elise koja svima s tim stanjem preporučuje mršavljenje i značajno povećanje tjelesne aktivnosti.