Kako pobijediti tračeve u radnoj sredini

0
769
blank

Svi smo se barem jednom našli u situaciji da smo o sebi čuli nešto što nema apsolutno nikakve veze s istinom, ali se svejedno, poput bilo kojeg drugog sočnog trača, proširilo rekordnom brzinom.

Mnogi kada se nađu u takvoj situaciji ne znaju, da li ignorisati tu priču, ili istjerati istinu na čistac?

Ovo su najbolje taktike:

– Odlučite li se suočiti s tračem, razradite pristup. Ne postavljajte pitanje potpuno direktno osobi koja je trač proširila jer će najvjerovatnije sve odmah opovrgnuti. Nadmudrite je riječima, jer one su jako oružje. Recite joj: “Ne znam jesi li čula, ali ljudi govore kako širiš trač o meni. Nisam sigurna je li to istina, ali nadam se da nije.” Na taj način pokazat ćete joj da se ne bojite riješiti problem oči u oči.

– Dobra je taktika i uzvratiti protivudarom. Recite bliskim ljudima da znate za trač, a potom diskreditirajte tračericu ili tračera na zabavan način.

“Ta osoba definitivno nije izvor tačnih informacija. Prošle sedmice mi je rekla da je Sharon Stone muško.”

– Ako to možete, jednostavno zaboravite na glasine. Trač ima kratak životni vijek, a vi ga dodatno možete skratiti tako da ga uopće ne spominjete. Brže će proći ako ne potpirujete vatru.

I na kraju, neka vam u mislima uvijek bude rečenica koju je neko vrlo pametan jednom davno izgovorio: “Ne obraćajte pažnju na ljude koji se bave tračanjem, jer to samo govori o njima kakvi su, a ne o vama koji ste predmet ogovaranja”.

Izvor: Cosmopolitan