Azra Patković prva i jedina djevojka iz BiH koja radi za najveću modnu agenciju

0
1301
blank
Foto: Privatna arhiva

Mlada manekenka Azra Patković (18) iz Travnika je ispunila životne snove već od tinejdžerskih dana. Kako je otkrila u intervjuu, u školu manekena sa svojom prijateljicom je krenula sa svega 13 godina iz radoznalosti i zabave.

Svoje prve “modne” korake napravila je sa agencijom Abc Models Mgmt International, koja je 2015. godine dobila međunarodno priznanje za najbolju modnu agenciju u BiH i Istočnoj Evropi i koja ima svoja predstavništva u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu, Podgorici i Beču.

Sredinom avgusta, na poziv Stele Zubak, u Sarajevo su stigli predstavnici najprestižnije modne agencije IMG Paris, gdje su održali kasting. Tom prilikom, Azra Patković je dobila svoju šansu za nastavak modeling karijere u IMG worldwide, što je uvijek željela.

Tako mašta postaje stvarnost, jer danas Azra hrabro gazi domaćim i stranim modnim pistama. Radila je kampanju za “Nike”, dizajnera Christian Pellizzari, kao i kampanju za “Pinko”, italijanski “Deichman”, “Moncler”, “Lazzari” te sarađivala s italijanskim časopisom “Grazia”. S francuskim DJ-om Kungsom odradila je zanimljiv videoshooting koji je emitiran na jednom od većih festivala u Americi.

blank
Foto: ABC models

Agencija Abc Models je uradila intervju sa ovom poznatom Travničankom:

Šta si imala na umu kada si, sa svega trinaest godina, ušla u svijet modelinga?

Porodični prijatelji i ljudi u mojoj okolini, uvijek su smatrali da imam potencijal, te da bih se mogla početi baviti ovim poslom. Iz toga se probudila moja mašta i želja da postanem upravo ono što sam danas. Osjećaj za poziranjem javljao mi se od malena, a prvu priliku da to pokažem u javnosti sam dobila kada sam imala 13 godina, kada sam se priključila modnoj akademiji, ne sluteći kakve me prilike čekaju dalje.

Imala si priliku učiti o modelingu i radu na ovom polju od najbolje agencije u BiH i Istočnoj Evropi. Koji je, po tebi, najbolji savjet koji si dobila od Abc Models agencije?

Najbolji savjet koji sam dobila od moje matične agencije jeste upravo taj da školu uvijek postavim na prvo mjesto i da je to ono što je najvažnije. Naravno, naučili su me i važnosti poštivanja svih pravila i discipline u ovom poslu.

Da li se sjećaš svog prvog angažmana i revije?

Moja prva revija bila je kada sam imala 13 godina, održavala se u mom gradu pod organizacijom modne akademije. Bilo je to moje prvo nezaboravno iskustvo, propraćeno tremom.

blank
Foto: ABC models

Koji su najznačajniji događaji, revije, na kojima si učestvovala tokom ovih godinu dana?

U mojoj domovini, jedan od najznačajnijih događaja jeste upravo 42.Nivea BH Fashion Week Sarajevo na kojem sam imala priliku biti zaštitno lice, dok su za vrijeme mog angažmana u inostranstvu najvažniji događaji bili revija poznatog italijanskog brenda GCDS u Milanu i naslovna strana poznatog magazina WISH u Sydneyju u Australiji.

Da li više uživaš na pisti ili pred objektivom?

I jedno i drugo ima svoju posebnu čar, pa tako da sa velikim zadovoljstvom i poziram i učestvujem na revijama.

Nedavno si u Australiji uradila zanimljive fotografije. Možeš li nam reći nešto više o tome?

S obzirom da sam prije par mjeseci potpisala ugovor sa najvećom modnom agencijom na svijetu, IMG Models, moje prvo odredište pod njihovim krilima bilo je u Sydneyu. U Sydneyu sam imala priliku sarađivati sa mnogim brendovima, a na te saradnje sam jako ponosna. Neke od njih su: časopisi Marie Claire i Grazia, Cue, Le Specs, Zimmermann, Suboo, Rachel Gilbert, David Jones, Kookai, te naslovnica za poznati magazin Wish.

blank
Foto: ABC models

Postoji li nešto što ti iz Bosne i Hercegovine nedostaje?

Naravno, najviše mi nedostaju moja porodica i prijatelji, samim tim i naš vedar bosanski duh. Moram spomenuti da mi nedostaje i naša bosanska kuhinja.

U čijim modelima si se najbolje osjećala, a čije bi voljela da prošetaš?

Bilo ih je mnogo. Izdvojila bih Zimmermann i Aigner. Ne postoji neki određeni koji bih voljela da prošetam.

Tvoja profesija nameće brz tempo života i stalna putovanja. I pored toga, stižeš da se posvetiš i svom obrazovanju. Koliko je teško uskladiti studije sa modelingom?

Smatram da je uz dobru organizaciju i volju sve jednostavno. “Sve se može kad se hoće”.

blank
Foto: ABC models

Možeš li nam otkriti koji su tvoji dalji planovi – privatni, poslovni?

Moj poslovni put se nastavlja dalje te sljedeće angažmane i destinacije planiramo u Parizu i Barceloni, gdje sam potpisala ugovor sa najpoznatijom španskom modnom agencijom Uno Models.

Šta bi poručila devojkama koje žele da krenu tvojim stopama?

Svim djevojkama koje žele da se bave bilo kojim poslom, a ne samo modelingom, poručila bih da budu uporne, istrajne i odvažne svom cilju i, naravno, da nikada ne odustaju.