Kako se ispravno koristi šampon za suho pranje kose

0
752
blank
Ilustracija: Shutterstock

Šampon za suho pranje kose ima sposobnost apsorbiranja masnoće i može vam pomoći da izbjegnete pranje kose gotovo pet dana. Međutim, bitno je znati koristiti ga na ispravan način kako bi izvukli njegov maksimum.

Kao prvo, nemojte naslijepo kupovati prvi šampon za suho pranje kose na koji naiđete u drogeriji ili onaj koji koristi vaša prijateljica. Napravljeni su za različite strukture kose i boje te imaju različite funkcije. Izbor je beskrajan: postoje volumizirajući tipovi za tanku kosu, tamno obojeni za smeđu ili crnu kosu, suhi organski šampon za one koji žele što prirodniju njegu i mnogi drugi.

Drugo, ovaj šampon ne treba nanositi na čitavu dužinu kose. Dobro protresite bocu. Razdvojite kosu na pramenove i poprskajte ga samo na korijen. Prskajte ga sa udaljenosti od 10-15 centimetara. Nakon toga raščešljajte kosu kako bi šampon upio svu postojeću masnoću i dodao volumen.

Još jedan trik: poprskajte ga direktno na četku, sačekajte nekoliko minuta i onda se počešljajte. Možete ga nanijeti i četkicom za šminkanje kako biste izbjegli bijele mrlje koje se teško stapaju sa bojom vaše kose.

Kako bi šampon što bolje odradio svoj zadatak, poprskajte ga prije spavanja tako da kosa ujutru bude “spremna”. Šta god radili, nakon nanošenja nemojte rukama dirati korijen. Nikada ga nemojte nanositi na mokru kosu. Također ga ne biste trebali prečesto koristiti u zimskom periodu jer može isušiti vlasište i izazvati perut, piše Klix.ba.