JEDNOSTAVNI TRIKOVI: Uz nekoliko savjeta riješite problem začepljenih odvoda

0
977
blank
Foto: Shutterstock

Razni otpaci od hrane i neprehrambenih proizvoda koji se teško razgrađuju mogu uzrokovati začepljenje odvoda u vašem domu. Uprkos prevenciji, začepljenje cijevi je česta pojava, a mi vam u nastavku donosimo nekoliko savjeta za rješenje ovog problema.

Kako navodi magazin My Move gotovo svaka vodovodna instalacija u vašem domu može se začepiti, od kuhinjskog sudopera i umivaonika u kupatilu do kade i tuša.

Hrana i tvari koje se ne razgrađuju, poput vlaknaste hrane, ljuske jaja i neprehrambenih proizvoda, zajedno s mastima i uljem, vremenom se nakupljaju u odvodima i tako stvaraju začepljenje.

Također, ovaj naizgled rješiv problem može ostaviti dublje posljedice privlačenjem štetočina u domaćinstvo, poput odvodnih muha.

Pored ostataka hrane, glavni uzrok začepljenih odvoda jesu vlasi kose, koje se ispiru u odvod tokom tuširanja ili pranja. Pored pranja kose, češljanjem i šišanjem iznad umivaonika može se doprinijeti začepljenju.

Još jedan iznenađujući krivac je sapun. Iako sam po sebi nije problem, ali u kombinaciji s kosom i drugim tvarima, može formirati čvrste nakupine, začepljujući odvod. S druge strane, mnogi tradicionalni sapuni uključuju i masnoću ili ulje, a ni jedno ni drugo ne treba isprati u odvod.

Pored toga, odvod može biti začepljen pranjem prekomjerne količine toaletnog papira ili puštanjem papirnatih ubrusa, tampona i drugih predmeta niz vodu.

blank
Soda bikarbona i ocat (Foto: Shutterstock)

Kako odčepiti odvod?

Ako imate začepljenu odvodnu cijev, jedan od trikova za rješenje jeste korištenje savijenog žičanog ofingera. Koristite uobičajeni žičani ofinger za odjeću i izravnajte ga što je više moguće, savijte jedan kraj da stvorite udicu i progurajte je kroz odvod. Nakon što izvučete supstance koje su bile uzrok začepljenja, pustite vrelu vodu niz odvod kako bi se očistili ostaci.

Klip (sredstvo za odčepljavanje cijevi) je druga opcija, ali ga mnogi ljudi ne znaju pravilno koristiti.

Još jedno rješenje za začepljene odvodne cijevi je smjesa sode bikarbone i octa. Mješavinu od 1/3 šolje sode bikarbone i 1/3 šolje octa izlijte u odvod. Preporučuje se da odstoji minimalno sat vremena, a za najbolje rezultate ostavite da stoji preko noći, a zatim isperite vrućom vodom.

Sredstva za odčepljavanje odvoda na bazi hemikalija rizična su opcija jer one ne djeluju tako brzo i mogu nagristi cijevi.

Također, bitna je i prevencija te bi vam korištenje zaštitne mrežice iznad odvoda, bacanje ostataka hrane sa posuđa u smeće prije pranja i sedmično ispiranje cijevi vrelom vodom i octom moglo uštediti vrijeme i spasiti vas muke.