Ovih šest stvari u kući ne smijete čistiti vodom

0
1119
blank
Foto: Shutterstock

Voda je daleko najjeftinije i ekološki najprihvatljivije sredstvo za čišćenje u svakom domaćinstvu. Međutim, to ne znači da je prikladna baš za sve površine.

Ovih sedam stvari nikako ne smijete čistiti vodom.

Pliš

Pliš je odavno izgubio svoj starinski imidž i apsolutni je trendovski materijal kod uređenja interijera. Međutim, nemojte čistiti plišane jastučnice ili kauča s vodom. Ako se osjetljiva vlakna namoče pa se posuše, mogu “ostati” u tom novom položaju pa na namještaju ostaje svojevrsni uzorak brisanja. Posebno sredstvo za čišćenje tekstila ili četka je stoga puno prikladnije za čišćenje. Jednako vrijedi i za osjetljiva vlakna kao što su antilop ili mikrovlakna.

Laminat

Iako su mnogi podovi od tvrdog drva i laminata vodootporni, s vremenom se troše, pa ih čišćenje vodom u konačnici može oštetiti. Kako bi spriječila “napuhivanje” poda, bolje je brisati samo vlažnom krpom ili koristiti poseban podni brisač za drvene i laminatne podove.

Elektronički uređaji

Prljavštine na ekranima, tasterima i sličnim aparatima uvijek prvo treba ukloniti suhom krpom i nikada ih ne prskati izravno vodom. Za tvrdokornu prljavštinu također možeš poprskati blago sredstvo za čišćenje na krpu i njime očistiti uređaj. Alternativno možeš koristiti posebne krpe za čišćenje ekrana.

Svila

Bez obzira na to je li to posteljina ili bluza: ako ovaj materijal dođe u dodir s vodom, to može dovesti do mrlja i/ili promjene boje. Svilu uvijek daj u profesionalne ruke radi hemijskog čišćenja.

Koža

Slično svili, odjevni predmeti i namještaj od kože iznimno su osjetljivi. U kombinaciji s vodom mogu ostati pruge ili u najgorem slučaju, materijal može postati porozan i napuknut. Za čišćenje kožnih sofa i sličnog koristi isključivo posebne proizvode za njegu kože.

Mramor

Mramor izgleda vrlo plemenito. Da tako i ostane, nemoj koristiti vodu za njegu kamena i uvijek čisti mramor na suho (grubu prljavštinu na mramornim podovima možeš pomesti mekom metlom ili usisati). Ako se zbog jake prljavštine mora koristiti voda, najbolje je koristiti što je moguće manje, inače naslage kamenca mogu nakon nekog vremena učiniti da površina izgubi sjaj.

Izvor: Klix.ba