Ramazan u Kini: Tradicionalna jela na iftaru, teravija u džamiji staroj 13 stoljeća

0
1496
blank
Foto: Anadolija

Ramazanska atmosfera prisutna je i u Xianu, u centralnom dijelu Kine, gradu sa brojnom muslimanskom zajednicom.

U ovom gradu živi narod Hui, kineska muslimanska etnička grupa, koja je jedna od 56 etničkih grupa službeno priznatih u Kini. U gradu živi oko 60.000 muslimana.

blank
Foto: Anadolija

Xian je grad nastao u periodu kineske carske dinastije Tang, u vrijeme kada su na ovo područje stigli prvi muslimanski putnici i trgovci. Ulica Huimin je mjesto gdje su pretežno naseljeni muslimani, a u njoj preovladavaju restorani s tradicionalnim jelima specifičnim za muslimane ovog područja. To je ujedno i mjesto gdje se ponajbolje može osjetiti ramazanska atmosfera.

blank
Foto: Anadolija

Restorani u Huiminu, koji odišu elementima kineske tradicije, preplavljeni su posjetiocima tokom ramazana, u vrijeme iftara i sehura.

Svi koje žele probati tradicionalna jela u ovom gradu upućuju se prema ulici Huimin, gdje mogu pronaći ukusne slastice od banane, jela od riže i soje, te sladolede, pića i kekse.

blank
Foto: Anadolija

Osim lokalnih stanovnika, restorane u ovoj ulici tokom ramazana posjećuju i brojni muslimani iz različitih dijelova svijeta. Kako se vrijeme za iftar približava, koncentracija ljudi na ulici je sve veća.

Među najviše traženim jelima na iftarskim i sehurskim soframa su Yangou paomo (čorba sa hljebom i janjećim mesom), te Rou ciamo (kineski hamburger), ali i druga jela od tijesta i mljevenog mesa.

blank
Foto: Anadolija

Nakon iftara slijedi teravih-namaz, noćna molitva tokom ramazana. Muslimani u Xianu molitvu obavljaju u jednoj od najstarijih džamija grada, Velikoj džamiji u Xianu, staroj 13 stoljeća.