Reportaža / Kako Sara Sabri provodi ljeto?

0
1449
blank
Foto: Sandzaklijka.com

Tražili smo Sandžaklijku Saru Sabri u Sarajevu. Ženu koja ima 34 godine, visoko obrazovanje, 13 napisanih knjiga i petoro djece. Vrlo dobro je znate –  nasumice smo pitali prolaznike – Znate li ko je Sara Sabri? – i svi su znali, piše portal Sandzaklijka.com.

Šta ima novo kod Sare Sabri? Ne, nije nova trudnoća na pomolu, herojski je iznijela pet i u smijehu kaže da je non stop na porodiljskom bolovanju i vezuje jedno na drugo. Iako je znamo kao najprodavaniju autorku naših prostora koja u jednom danu zna u etar poslati i po 500 komada svojih knjiga, i kako kaže, i dalje iako joj je to veliki teret sama ih pakuje i priprema za slanje iz dubokog poštovanja spram svojih čitalaca, Sara se vrlo smjelo oprobava i na još nekoliko terena.

Prošlog ljeta je ušla u svijet mode i dizajna, bosanskom tržištu ponudila ručno rađene kaftane, mahrame, vjenčanice, svečane haljine za žene pod hidžabom, a ovog ljeta ulazi u svijet ugostiteljstva i turizma.

https://www.instagram.com/p/BmJDZMxHzfC/?taken-by=begov_gaj

Našli smo je u šumi, divljini, a tik uz Sarajevo. Naselje Bojnik, ulica Stari Begluk koja se nastavlja na Butilsku gdje Sara sa svojim suprugom  Džavidom stvara oazu mira i spokoja prvenstveno za svoju veliku porodicu, a naravno i za sve koji požele pobjeći iz civilizacije na koji sahatak i odmoriti dušu uz žubor potoka, miris šume, pjesmu horoza i domaći hljeb pečen “na drva“ ili žaru.

https://www.instagram.com/p/BmG7eIpHNo2/?taken-by=begov_gaj

“Džavid je ovu zemlju kupio prije desetak godina i napravio simpatičnu vikendicu koja je njegova velika igračka. Međutim, nismo je naročito koristili. Često putujemo a i kada smo u Sarajevu obično odemo negdje da se opustimo, odmorimo, osvježimo. Ono što nas je zapravo natjeralo da se više posvetimo ovom divnom parčetu zemlje je što gdje god da odemo ne osjetimo ni rahatluk ni mir niti se odmorimo. Uvijek trčimo za djecom da ne padnu, da se ne povrijede i ručak nam presjedne. Poželjeli smo napraviti nešto što bi bilo apsolutno prilagođeno porodici, djeci, gdje ne morate dok jedete strahovati gdje je dijete, hoće li pasti, udariti se isl., gdje se zbilja možete osjećati rahat, opušteno, smireno, gdje djeca mogu skakati i zabavljati se bezbjedno do mile volje, gdje stolovi neće biti natrpani jedan uz drugi već možete imati mir sa svojim supružnikom ili s kim god, intimu, slobodu.

Naročito žene sa hidžabom a još više sa nikabom čeznu za tom vrstom slobode i ugođaja koje jako malo i jako rijetko ima u našim restoranima.“

https://www.instagram.com/p/BmL519cnR1-/?taken-by=begov_gaj

Specifikum “Begovog gaja“ kako su ga nazvali je što je apsolutno bezalkoholan, sva hrana je halal, zdrava jer se prirpema namirnicama koje se na imanju uzgajaju ili okolnim komšijskim imanjima, ničim tretirana, s domaćim jajima koka koje i sami možete vidjeti kako bezbrižno kljuckaju okolo, domaćim slatkim i kiselim mlijekom od komšijskih koza i krava koje vaše dijete također može pomilovati i igrati se s njima, macama, cukom i ostalim domaćim životinjama koje su djeci najdraža atrakcija.

https://www.instagram.com/p/Bk8oWXHnv-G/?taken-by=begov_gaj

“Begov gaj“ ima prelijepu neobičnu žutu vikendicu na spratu gdje možete uspavati svoju bebu, podojiti, presvući, uzeti abdest, klanjati, odmoriti se… trčati ili šetati šumskim stazama i udisati čistinu i svježinu, igrati odbojku, fudbal, tenis… Uživati. Ovo je zbilja mjesto za dolazak s porodicom s jednakim uživanjem za sve članove.

Kada su nam u glinenim posudama (grnčariji) servirali pravi sandžački ručak – čorbu, mantije, jahniju, sukani dud, kahvu – ugođaj je bio više nego potpun.

https://www.instagram.com/p/BmF2GHQHlkz/?taken-by=begov_gaj

Svaki sto ima svoju pletenu korpu knjiga koje možete prelistati i čitati dok čekate ručak. Heklani stolnjak, goblen koji visi na drvetu, sofra na ćilimu pod paviljonom – evropska neobičnost i bosanska toplina.

Iz “Begovog gaja” smo otišli kasno, ostali duže nego smo mogli i zamisliti, ispunjeni, sretni i ispraćeni do vrha imanja  – domaćinski i srdačno. Ustvari, tek počeli da dolazimo…

https://www.instagram.com/p/BlbMrG8H9LF/?taken-by=begov_gaj