Rješavamo dilemu: Koliko često treba prati kosu

0
735
blank
Foto: Shuterstock

Svaki tip kose je jedinstven i prema tome razlikuje se i razdoblje pranja. Koliko često je trebate prati ovisi o tome imate li ravnu ili kovrdžavu kosu, tanku ili gustu kosu.

Iako ste vjerovatno čuli da je najbolje kosu prati što rjeđe, to nije tačno.

Nedovoljno pranje kose može uzrokovati tvrdokornu perut, iritaciju, začepljenje pora, pa čak i gubitak kose. S druge strane, prečesto pranje kose može dovesti do isušivanja, povećane proizvodnje ulja ili upale vlasišta.

Svaki tip vlasišta i kose jedinstven je i ima svoje potrebe i zato ne postoji univerzalan odgovor.

Stručnjaci otkrivaju odgovor na pitanje koliko često trebate prati kosu, za svaki tip kose.

Ravna tanka kosa

Problem kod ovog tipa kose je što izgleda masnije nego što zaista je, što vas dovodi u iskušenje prati kosu svaki dan. Međutim, to će potencijalno dovesti do proizvodnje još više ulja. Umjesto toga, preporuka je prati kosu svaki drugi dan s nježnim šamponom koji daje volumen. U međuvremenu, korijen se može istrljati suhim šamponom, kako bi se masnoća suzbila.

Gusta kosa

Gusto vlasište bolje maskira masnoću od drugih tipova kose, što znači da “ako vam kosa nije jako masna, pokušajte je prati samo jednom ili dvaput tjedno”, kaže poznati frizer Miles Jeffries za Cosmopolitan. Ako ste skloni svrbežu i nakupljanju nečistoća, pokušajte sa šamponom koji sadrži ulje čajevca, a koji efikasno čisti pore i uklanja mrtve stanice.

Valovita kosa i lokne

Ako imate tanku valovitu kosu s loknama, da biste postigli volumen, izdefinirane lokne i da kosa ne izgleda suho kao “slama”, savjet je prati ju svaki drugi dan (ako se vlasište brzo masti) ili svaka dva dana (ako je “normalno” vlasište), sa šamponom koji je bez sulfata i koji sadrži regenerator koji će hidrirati dlaku.

Kovrdžava i gusta kosa

Ako imate izrazito kovrčavu i gustu kosu, najčešće se javljaju dva problema: masni korijen i suhi krajevi ili suha kosa. To je zato što “ulje vlasišta ne može tako lako krenuti niz kovrčavu dlaku kao što može niz ravnu i zato je kovrčava kosa suša”, objašnjava Jeffries. On preporučuje pranje kose svaka tri dana, tako što ćete istrljati vlasište s regeneratorom kao da je šampon kako bi se kosa hidrirala, a zatim oprati šamponom za čišćenje kose bez sulfata svaka dva do tri tjedna.

Oštećena kosa

Kada se kosa ošteti (uslijed čestog oblikovanja pod visokim temperaturama, bojenjem, kemijskim tretmanima, itd), pramenovi postaju suhi, beživotni i skloni lomljenju. Kako bi se kosa oporavila, preporučuje se koristiti šampon bez sulfata, koji štiti boju na kosi, a koji koristi biljne proteine i lagana ulja, kako bi se kosa očistila i hidrirala. Zatim, jednom tjedno koristiti Olapex tretman na bazi keratina koji služi za trajno obnavljanje oštećene kose.

Masna kosa

Teško se suzdržati i ne prati kosu svaki dan, ali preporuka je strpjeti se, jer se tako samo proizvodi još više ulja. Umjesto toga, kosu treba prati svakog drugog dana, ali nježnim šamponom bez sulfata koji će razgraditi ulje s kose.

“Normalna” kosa

Ako vam kosa nije tanka, masna, kovrdžava, već ste negdje između, savjet je prati kosu svaka dva do tri dana s hidrirajućim šamponom bez sulfata, koji sadrži lagana ulja (ne silikon), a koja će dati kosi sjaj i mekoću.