Savjeti za novopečene majke koje žele početi trčati

0
763
blank
Foto: Shutterstock

Mnoge osobe koje žele početi trčati kako bi se osjećale bolje imaju problem s pronalaskom motivacije, pogotovo ako je riječ o majkama s malim djetetom. Trenerica Anya Lahiri dala je nekoliko savjeta kako to prebrodite.

Na prvom mjestu jeste da postavite male ciljeve na samom početku trčanja. Kratki skokovi visokog intenziteta odličan su način za izgradnju samopouzdanja i izdržljivosti.

Pokušajte pronaći i podršku u zajednici, klubu ili nekoj grupi koja se bavi trčanjem. Ali, prije svega potrebno je da imate odgovarajuću obuću jer pogrešna može uzrokovati povrede.

Za mlade mame najbolje bi bilo da nađu još jednu novu mamu koja ima iste interese u fitnessu.

“Pronalazak prijatelja u treningu učinit će vas motiviranijim. Imate i vježbe za majke s kolicima koje možete raditi na samom početku, a preporučuje se u duga šetnja”, kazala je Lahiri.

Prvi kilometri su uvijek teški. Vaše tijelo i zglobovi još nisu dovoljno zagrijani i nijedan od endorfina se još nije počeo oslobađati. Malo dopamina i adrenalina može vam pomoći da ustrajete do cilja i odjednom će vaše tijelo i um osjećati “ja to mogu”.

Ključni su treninzi izdržljivosti i s teretom kao podrška trčanju i razvoju snage nogu i jezgre kako bi se spriječile povrede. Jačanje gluteusa putem vježbi koje su usmjerene na noge i stražnjicu može biti vaš tajni sastojak u povećanje brzine i izdržljivosti na veće udaljenosti.

“Više od bilo kakve fizičke koristi, vježba vam daje snagu i mentalno oslobađa zbog čega možete “osvojiti svijet” i suočiti se s kasnim obrocima, problemima sa zubima i drugim preprekama koje dolaze u radnim danima majčinstva.

“Hemikalije koje se oslobađaju vježbanjem daju osjećaj pozitivnosti. Na fizičkom nivou vježba će vas ojačati za nošenje, dizanje i druge poslove okolo”, kazala je.

Savjetuje da je najvažnije da uživate, a da biste upotpunili ugođaj ponesite i slušalice, te pojačajte muziku, prenosi Klix.