Trčanje zimi, što da ne: Pročitajte savjete za uspješan zimski trening

0
1410
blank
Jelena Hadžiosmanović

Zimski period nosi problem održavanja trkačke forme zbog puno težih vremenskih i toplotnih uslova. Za razliku od proljeća i ljeta kada je napolju prelijepo vrijeme i čisti je užitak boraviti na otvorenom, pa su sva šetališta, a nečesto i gradski trotoari, prepuni trkača rekreativaca, sada se puno rjeđe može sresti neki zalutali najuporniji predstavnik ove zajednice.

Šta raditi zimi, kako ipak nastaviti s treninzima i za njih se adekvatno obući? To pitanje smo postavili unutar rekreativne trkačke zajednice, a odgovor nam je ponudila Jelena Hadžiosmanović, trenerica u sarajevskoj Školi trčanja Klix koja željno iščekuje 6. generaciju školaraca s dolaskom proljeća.

“Zima je obično period koji mnogi trkači iskoriste za odmor nakon za većinu najaktivnije jesenje sezone. To je dobra prilika da se saniraju sve ozbiljnije ili mini povrede, adekvantno odmori, a zatim u jednom periodu ponešto više radi na snazi i brzini, bar kada su dugoprugaši u pitanju”, kaže nam Jelena.

Dodaje da je zimski period izazovan i zato što su dani puno kraći i većina nas ustaje, a i završava s poslom kada je vani mrak i kada tijelo već prirodno usporava svoje funkcije i teže ga je nagovoriti na trening.

“Hladnoća je često drugi otežavajući faktor, kao i led i snijeg – nekima je teško zamisliti da po takvom vremenu rade išta drugo osim da uživaju u toplom. Međutim, sve je stvar volje i unutrašnje motivacije. Ako vam je dovoljno stalo do sebe, svog zdravlja ili planova za proljetne trke, naći ćete način da se nagovorite i jednostavno isključite sve te naoko negativne faktore. Za mene je jedini zaista težak problem veliko zagađenje i loš kvalitet zraka u većini gradova u BiH u zimskom periodu, kada bi zbog zdravlja zaista svi trebali izbjegavati trčanje vani. Tada treba pribjeći alternativama u obliku trčanja na traci ili, ako ste u mogućnosti, otići na planine, a uvijek se to vrijeme može iskoristiti i za neku vrstu drugih treninga kao što su treninzi snage koji vam u kasnijim fazama mogu odlično poslužiti da biste se što bolje sačuvali od povreda”, ističe Hadžiosmanović.

Dodaje da ako trčite napolju, morate se samo adekvatno obući.

“Treba vam biti toplo, ali ne pretoplo. Najvažnije je da ostanete suhi – studije pokazuju da tijelo gubi 32 puta brže toplotu u mokrim nego u suhim uslovima. Pravilo broj jedan je da pokrijete i adekvatno zaštitite stopala, prste ruku, glavu tj. uši i lice jer se oni najlakše mogu smrznuti a i preko njih gubite jako puno toplote i energije koja vam je potrebna pri trčanju. Znači, obavezno koristiti kapu ili traku i rukavice te patike koje su malo manje prozračne da ne bi propuštale hladan zrak. Ako je vani više snijega i bljuzgavice, patike bi trebale biti od Gorotex vodonepropusnih materijala, a u svakom slučaju da imate spremnu obuću u koju se možete preobuti odmah nakon trčanja, za slučaj da vam se stopala ipak smoče”, navodi naša sagovornica.

Neka od pravila su slična onima za trčanje po bilo kakvom vremenu – među prvima je svakako izbjegavanje pamučnih materijala, pogotovo na sloju koji je direktno na koži jer će se slabo sušiti i tako mokar bit će jako hladan. Zbog toga bi bilo dobro investirati u donji veš i prvi sloj odjeće (npr. majica kratkih ili dugih rukava) koji bi obavezno trebali biti od laganijih vještačkih materijala koji se brzo suše.

“Ono što vas pri trčanju najviše grije u startu jeste vazduh između slojeva odjeće, pa je zbog toga bolje obući nekoliko tanjih slojeva nego recimo zbog bojazni da ćete se smrznuti navući debelu jaknu od koje će vam biti skoro nemoguće kretati se. Znači: slojevi su ključni za zimsko trčanje vani. Nakon prvog sloja, ovisno o temperaturi, obući ćete još jedan ili dva sloja – naredni može biti neki flis, termaks materijal koji je dovoljno topao i udobno vam je u njemu se kretati. Mogu poslužiti i topli lagani prsluci jer će vam tako ruke ostati slobodne za kretanje. U slučaju padavina, na to biste trebali dodatno obući još jedan sloj koji će vas štititi od vjetra, kiše ili snijega – neku laganu šuškavu jaknu ili bilo šta slično što je vodonepropusno. Ako planirate trčati nešto bržim tempom, u startu se obucite laganije ili neka vam ovaj drugi sloj bude na raskopčavanje tako da ga možete kasnije skinuti”, savjetuje iskusna sportistkinja.

Ipak, naglašava da je uz sve ove savjete o odjeći važnije nego ikada adekvatno se zagrijati jer su mišići i zglobovi puno ukočeniji zbog hladnoće.

“To može biti zagrijavanje u zatvorenom prostoru prije izlaska vani, a može biti i u obliku malo bržeg hodanja ili laganog trčanja kojim ćete započeti trening. Lagano i oprezno ako naiđete na led, a sve ostalo vas ne može zaustaviti! Zapravo, ponekad je jako ugodno i romantično trčati okružen snijegom – nađite nešto lijepo i pozitivno u onom što radite i ako ne volite trčati sami, okružite se ljudima s kojima će i niske temperature biti puno ugodnije. Dobro raspoloženje je zajamčeno!”, izjavila je na kraju Jelena uz nadu da će ovim savjetima i idejama na trčanje odobrovoljiti i one kojima je zima izgovor za neizlazak iz kuće.