Turkinja napravila pekmez koji otklanja plućne bolesti i smetnje

0
1424
blank

Četrdesetsedmogodišnja Gulten Ozsoy, koja živi u turskom gradu Kumluca, počela je da proizvodi pekmez od šišarke, kako bi pomogla svom mužu koji boluje od hronične opstruktivne bolesti pluća.

Primjetivši da se bolnice u kojima se liječe plućne bolesti nalaze u blizini borovih šuma, te misleći da će pekmez od šišarki izliječiti bolest njenog muža, Ozsoy je napravila 30 tegli pekmeza od šišarki koje je sakupila u šumi.

Nakon nekog vremena, Ozsoy je shvatila da je pekmez od šišarki dobar za bolest njenog supruga, te je preporučivala svojoj rodbini i komšijama sa sličnim bolestima.

blank

Kako je pekmez od šišarki počeo liječiti mnoge pacijente, povećavao se i broj narudžbi. Iako Ozsoy godišnje proizvodi 5.000 tegli pekmeza od šišarke kako bi zadovoljila domaće i međunarodne narudžbe, ne stiže pratiti sve zahtjeve i narudžbe.

“Počela sam to raditi zbog svog muža”, kazala je Gulten i rekla da je počela istraživati o tome.

“Istraživali smo i shvatili smo da je pekmez vrlo dobar za plućne bolesti i smetnje. Tada sam ga počela praviti. Za muža sam napravila 30 tegli”, kaže Gulten i dodaje da je zatim svima koji imaju iste ili slične smetnje kao njen muž, preopručivala taj pekmez te da je i njima pomogao u liječenju.

blank

Broj njenih mušterija ali i narudžbi se vremenom počeo povećavati.

“Trenutno ne možemo pratiti narudžbe. Za sada imamo narudžbu za 5.000 tegli. Narudžbe stižu iz svih gradova Turske, ali i inostranstva”, rekla je Gulten.

Pekmez je, također, pomogao i onima koji su bolovali od korone.

“Doktori ga preporučuju pacijentima koji su preživjeli pandemiju. Kažu da moramo nahraniti pluća. Naši prijatelji, koji su preživjeli pandemiju, također dođu, uzmu pekmez od nas, a nakon toga se vraćaju potpuno oporavljeni”, zaključila je Gulten.

blank

Izvor: Yeni Safak/Balkan News