Ako se u ovoj zemlji zarazite koronom tokom ljetovanja, dobijate 3.000 dolara

0
695
blank
Foto: Pixabay

Kako se granice ponovo otvaraju i ograničenja se polako ukidaju, mogućnost putovanja ponovo je postala stvarnost. Nakon višemjesečnih padova prihoda u turizmu, popularne destinacije širom svijeta nude posebne aranžmane turistima kako bi ih privukli u novoj eri putovanja.

Ukoliko se odlučite za ljetovanje u Uzbekistanu, treba da znater da ova zemlja obećava turistima odštetu od 3.000 dolara ukoliko se zaraze koronavirusom tokom boravka. Uzbekistan na ovaj način želi da uvjeri turiste da je sigurna destinacija, piše CNN Travel.

Kankun, na jugoistoku Meksika, pokrenuo je kampanju u kojoj nudi dvije besplatne noći smještaja za svake dvije plaćene, te refundira troškove jedne avionske karte kako bi ohrabrio posjetioce da dolaze u pratnji.

Još u mjesecu maju vlasnik kasina Derek Stevens refundirao je više od 1.000 letova u Las Vegas kako bi pokrenuo domaći turizam u Sjedinjenim Američkim Državama.

Hotel Cape Fahn na Tajlandu, prvo privatno ostrvsko luksuzno odmaralište Koh Samuija, nedavno je pokrenulo promociju “Kupi 1, Uzmi 1 besplatno” za svoje luksuzne vile s bazenom.

Bugarska je prestala da naplaćuje posjetiocima naknade za ležaljke, suncobrane i stolove na svojim popularnim plažama.

U Švajcarskoj je Ženeva Tourism predstavio “Ženevske kutije” koje nude popuste i do 65 posto.

U međuvremenu, Kipar koji je ponovo otvorio svoje granice prema odabranim zemljama, obećava pokriti troškove smještaja, hrane, pića i lijekova za posjetioce koji su se tokom boravka na ostrvu zarazili virusom.

Međutim, jesu li ovakve ponude zaista dovoljne da uvjere nelagodne putnike da se upute u putovanja? U nedavnom istraživanju Međunarodnog udruženja za zračni promet 45 posto ispitanika reklo je da se nada da će putovati u roku od nekoliko mjeseci od pada pandemije, dok je 33 posto izjavilo da će izbjegavati putovanja.