Iako je dobra oralna higijena ključna za svjež dah, neke namirnice mogu dodatno da pomognu.
Stomatolog Dejvid Mitola, osnivač stomatološke ordinacije “Mitola“ u New Yorku, otkrio je o kojim je namirnicama riječ.
Vjerovatno ste čuli da probiotici imaju mnoštvo zdravstvenih blagodeti. Sada na taj spisak možete da dodate i svjež dah.
“Probiotički jogurt sadrži i bakterije koje pomažu u borbi protiv drugih bakterija u ustima koje prouzrokuju zadah“, kaže dr. Mitola i dodaje:
“Samo pripazite da odaberete jogurt s niskim udelom šećera jer bakterije vole šećer“.
Jabuke
“Jabuke, pomažu u uklanjanju bakterija i druge hrane koja se zaglavi između zuba“, kaže dr Mitola.
“Sadrže i antioksidanse koji se nazivaju polifenoli koji mogu da inhibiraju rast određenih bakterija i smanje proizvodnju jedinjenja koja prouzrokuju zadah“, dodaje stomatolog.
Lisnato zeleno povrće
Da biste zadržali svež dah, možda biste trebali što češće da jedete različite salate.
“Lisnato zeleno povrće poput salate, spanaća i kelja sadrži hlorofil, prirodni dezodorizator koji neutrališe loše mirise“, kaže dr. Mitola.
Ono takođe pomaže da se uravnoteži nivo pH, održavajući unutrašnjost usne duplje manje kiselom, dodaje dr. Mitola. To je važno, jer kiselije okruženje dovodi do suvoće usta što je često povezano sa zadahom, prenosi Livestrong.
Peršun, bosiljak i menta
Postoji naučni razlog zašto peršun, bosiljak i menta utiču na svježinu vaših usta.
“Oni sadrže enzime koji se vežu za jedinjenja koja sadrže sumpor i pomažu u neutralizaciji mirisa“, kaže dr. Mitola.
Osim toga, poput jabuka, i ovo bilje poseduje polifenole, koji, kao što znamo, sprečavaju rast loših bakterija.
Đumbir
Iako je đumbir najpoznatiji kao prirodni lek za želudačne probleme, takođe može pomoći i u borbi protiv zadaha.
Sjemenke komorača
“Semenke komorača se generacijama koriste u Indiji kao način borbe protiv zadaha“, kaže stomatolog.
Zapravo, žvakanje ovih sjemenki može da pojača proizvodnju pljuvačke i pomogne u ispiranju bakterija koje izazivaju zadah.
Izvor: livestrong.com