KARDIOLOZI UPOZORAVAJU: Ovi prikriveni simptomi mogu upućivati na bolesno srce

0
1572
blank

Kašalj koji dugo traje, natečena stopala i desni, umor, problemi sa cirkulacijom… samo su neki od simptoma koji mogu upućivati da sa vašim srcem nešto nije u redu.

Kardiolozi ističu neke od simptoma koje nikako ne biste trebali zanemarivati, jer često znaju biti posljedica kardiovaskularnih bolesti.

Brzo se umorite tokom fizičke aktivnosti

Uobičajeno trčite bez poteškoća četirio do šest kilometara dnevno, ali odjednom to više ne možete jer vas obuzme umor sličan onome kad bolujete od gripe? Ovo bi mogao biti jasan znak da vaše srce ne pumpa dovoljno krvi po tijelu. Ukoliko i nakon kvalitetnog odmora i okrepljujućeg sna i dalje osjećate isti umor odmah posjetite ljekara.

Imate problem sa erekcijom

Erektilna disfunkcija jedan je od uobičajenih signala da nešto sa srcem nije kako bi trebalo biti. Anksioznost, depresija i stres također mogu uzrokovati poteškoće u seksualnom životu, ali ne treba zanemariti činjenicu da se možda radi o začepljenju srčane arterije.Vaskularna erektilna disfunkcija najčešći je tip seksualne disfunkcije i obično je uzrokuje jedna od ove dvije bolesti: ateroskleroza ili endotelijalna disfunkcija. Ateroskleroza uzrokuje otvrdnjavanje i sužavanje arterija, što dovodi do srčanog i moždanog udara. Endotelijalna disfunkcija onemogućava krvnim žilama da se opuste koliko je potrebno, a to smanjuje protok krvi kroz tijelo.

Odjednom vas je napao kašalj koji sedmicama ne prolazi

Ne dopustite da vas dugotrajni kašalj zavara na način da pomislite kako ste se prehladili. Ukoliko uobičajeni lijekovi protiv kašlja ne pomognu to bi mogao biti znak da imate problema sa srcem.

Ponekad se tekućina u plućima nakuplja od kongestivnog zatajenja srca, što može uzrokovati piskutanje i kašalj koji podsjećaju na astmu ili neku drugu bolest pluća, a zapravo je u pitanju srce.

Otežano dišete tokom spavanja

Opstruktivna apnea u snu uzrokuje da se usred noći budimo u agoniji, boreći se za zrak. Ovo stanje povezano je sa visokim rizikom od bolesti srca, poput srčanog udara, atrijske fibrilacije i srčane aritmije. Tokom spavanja kod pacijenta s apnejom nivo kisika opada, zbog čega tijelo signalizira krvnim žilama da se stisnu i pojačaju dostavu kisika u srce i mozak. To uzrokuje probleme sa disanjem tokom noći.

Gubite dlake na nogama

Noge bez dlaka mogu biti znak da su vam krvne žile sužene zbog čega je normalan protok krvi onemogućen. To može uzrokovati oslabljenu cirkulaciju u nogama i onemogućiti normalan rast dlaka na tom području. Općenito, periferna arterijska bolest uzrokuje gubitak kose ili usporen rast dlaka na nogama zbog čega se preporučuje posjeta ljekaru koji može odrediti terapiju.

Natečena su vam stopala i noge

Primijetite li da otežano obuvate cipele ili vas čarape stežu, to bi mogao biti znak da imate srčanih problema. Kada srce ne radi učinkovito, krvne žile se pune krvlju koja se vraća, odnosno ne otiče dovoljno dobro, a nakupljenu tekućinu guraju u okolna tkiva, zbog čega neki dijelovi tijela, poput stopala, trbušne šupljine ili mošnji natiču.
Osjećate li da ste natekli na neobičnim mjestima, pokušajte pritisnuti kožu. Ako na koži ostane udubljenje, to znači da tkiva zadržavaju višak tekućine i da trebate posjetiti ljekara.

Muči vas bol u vratu i čeljusti

Većina osoba smatra da je bol u prsima prvi znak srčanih bolesti, ali u stvarnosti prvi simptomi bolesnog srca pojavljuju se u drugim dijelovima tijela.
Žene u poređenju sa muškarcima imaju veću vjerovatnoću za tzv. „atipične simptome“ koji često mogu dovesti do toga da stanje vezano uz srce ne bude prepoznato niti liječeno. Zbog toga je vrlo važno znati da prvi simptom bolesnog srca nije uvijek bol u prsima.

Bolovi u vratu ili čeljusti mogu biti znak angine pectoris, srčanog problema koji se javlja kada srcu nedostaje krvi bogate kisikom. Ova bolest se može manifestirati kao pritisak ili stezanje u prsima, a može se širiti i na druge dijelove tijela poput vrata, čeljusti, leđa ili ramena.

Patite od kratkog daha

Ukoliko se prilikom penjanja uz stepenice osjećate zadihano, to je često znak poteškoća sa srcem. Ljekari preporučuju da dobro upoznate svoje tijelo, njegove mogućnosti i ograničenja da biste mogli primijetiti kada dođe do nekih odstupanja od normale.

Natečene su vam desni

Osobe s bolestima desni često pate od natečenih desni uzrokovanih upalom, a upala u tijelu može dovesti do povećanog rizika od srčanog udara. Oni koji boluju od parodontoze zapravo boluju od teškog oblika upale, a ona može pokrenuti upalne procese bilo gdje u tijelu.

Srce ubrzano ili nepravilno lupa

Svako srce koje ubrzano kuca ili preskače ritam, može biti znak da je vaš kardiovaskularni sistem „izvan ritma.“ Aritmija je stanje nepravilnog otkucaja srca koje kasnije može uzrokovati srčane bolesti, ako se ne liječi pravovremeno i valjano.

Izvor: Faktor.ba