Moderna objavila da je njihova vakcina protiv korone učinkovitija od Pfizerove

0
691
blank
Foto: Pexels

Američka farmaceutska kompanija Moderna danas je objavila da je njihova vakcina protiv koronavirusa učinkovita 94,5 posto. Ova sjajna vijest dolazi nakon što su Pfizer i BioNTech prošle sedmice objavili da njihova vakcina ima učinkovitost 90 posto.

Moderna je saopćila rezultate nakon istraživanja u trećoj fazi kliničkog ispitivanja vakcine.

Analiza je objavljena na osnovu ispitivanja 95 pacijenata koji su zaraženi koronavirusom. Vakcina je pokazala 94,5-postotnu učinkovitost, što predstavlja impresivan podatak u vrijeme kada se cijeli svijet bori protiv koronavirusa.

Kompanija je najavila da će u narednim sedmicama uputiti zahtjev nadležnim organima za odobrenje vakcine.

blank
Foto: Pexels

Očekuje se da će vakcina Moderne biti dostupna van SAD-a tek sljedeće godine. Prema prvim podacima 20 miliona doza spremnih za isporuku u Americi će biti dostupno krajem ove godine, a nadaju se da će proizvesti od 500 miliona do milijardu doza naredne godine.

Modernina vakcina se temelji na sličnoj mRNA tehnologiji kao i Pfizerova i BioNTechova.

Ako rezultati ostanu impresivni kao što su sada, vakcina Moderne potencijalno bi mogla pružiti veliku prednost u odnosu na vakcinu Pfizera. Iako Pfizerova vakcina zahtijeva ultrahladno smrzavanje na temperaturi od -70 stepeni i -80 stepeni celzija od proizvodnog pogona do pacijenta, Moderna je rekla da je poboljšala vijek trajanja i stabilnost vlastite vakcine, što znači da se može čuvati na standardnim temperaturama hlađenja od 2 stepena do 8 stepeni tokom 30 dana. Također su naveli da se vakcina može čuvati 6 mjeseci na -20 stepeni radi otpreme i dugotrajnog skladištenja.

blank
Foto: Shutterstock

Ono što može predstavljati problem na tržištu jeste cijena Modernine vakcine za koju se procjenjuje da će biti dosta skuplja od konkurentskih. Modernina bi mogla koštati od 38 do 45 funti (dvije doze), dok Pfizerova košta 30 funti (dvije doze). AstraZeneca i Univerzitet Oxford namjeravaju prodavati svoju vakcinu za 3 funte po dozi.

U utrci za pronalazak najučinkovitije vakcine i stavljanje na tržište trenutno se bori 11 kompanija.

Vijesti o sve bližem otkriću toliko željene vakcine pozitivno utječu i na svjetska ekonomska tržišta, ali i daju nadu cijelom svijetu da se vidi svjetlo na kraju tunela.

Izvor: Klix.ba