Nekoliko namirnica koje pomažu u smanjenju holesterola

0
799
blank
Foto: Shutterstock

Održavanje holesterola na normalnoj razini moguće je uz pravilnu ishranu odnosno odabirom namirnica uz pomoć kojih možete sniziti holesterol.

Određena hrana može poboljšati razinu kolesterola te zauzvrat smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Tamna čokolada

Može se činiti kontradiktornim, ali dodavanje malo tamne čokolade i kakaa u prehranu moglo bi koristiti srcu. Studije su pokazale da flavonoidi prisutni u tamnoj čokoladi i kakau mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Međutim, nije dobro jesti previše čokolade, jer je ona često bogata dodanim šećerima, što može negativno utjecati na zdravlje srca. Najbolje je ograničiti dnevni unos crne čokolade na jednu manju porciju i odabrati onu sa sadržajem kakaa 70 posto ili većim.

Orašasti plodovi

Sadrže puno hranjivih sastojaka, uključujući zdrave masnoće, vlakna i antioksidanse. U pregledu tri velike studije, ljudi koji su jeli više orašastih plodova imali su manji rizik od kardiovaskularnih i koronarnih bolesti.

Orasi su posebno izvrsni za zdravlje srca, jer sadrže vrlo bitnu omega-3 masnu alfa-linolensku kiselinu koja je povezana sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, poput srčanog ili moždanog udara.

Pasulj

Osim što je dobar izvor biljnih proteina i minerala kao što su željezo i magnezij, pasulj je sjajan izvor vlakana, a posebno je bogat topivim vlaknima koja se otapaju u vodi i stvaraju materijal sličan gelu dok prolazi kroz vaš probavni trakt.

Avokado

Ovo zeleno voće sadrži puno zdravih mononezasićenih masti i prehrambenih vlakana koja pomažu u snižavanju razine holesterola.