Pet pozitivnih strana prestanka konzumiranja gaziranih pića

0
953
blank
Foto: Shutterstock

Konzumiranje gaziranih pića mnogima je svakodnevica. S obzirom na to da neumjerena konzumacija gaziranih pića može biti izrazito loša za zdravlje, donosimo pet pozitivnih stana prestanka konzumiranja gaziranih pića.

Međutim, ako razmišljate o odricanju od zaslađenih pića ili ste već smanjili konzumiranje, možda ćete primijetiti više od nekoliko pozitivnih promjena u svom zdravlju.

1. Možete izgubiti težinu

Čak i ako ne pokušavate nužno smršavjeti, izbacivanje sode iz prehrane u svakom slučaju može dovesti do toga da se otarasite nekoliko kilograma. Pregled istraživanja objavljenog u American Journal of Clinical Nutrition otkrio je povezanost između konzumacije sode i rizika od prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti, što ukazuje da bi vam odricanje od tih slatkih napitaka moglo pomoći da smršavite.

“Umjetni zaslađivači također su povezani s debljanjem zbog prejedanja do kojeg dovode. Studije su pokazale da potrošači umjetnih zaslađivača jedu više kalorija u sljedećem obroku”, kaže Trista Best, MPH, RD, LD, iz Balance One Supplements.

2. Zdravlje u crijevima može se poboljšati

Zdrav crijevni mikrobiom može imati pozitivne učinke na sve, od vaše energije do vaše težine – a izbacivanje sode iz vaše prehrane možda je samo najbolji način za poboljšanje zdravlja vaših crijeva.

“Sukraloza, koja se koristi u dijetalnim gaziranim sokovima, može smanjiti korisne bakterije poput laktobacila i bifidobakterija. Soda zaslađena šećerom također može potaknuti rast nekih kvasca i manje korisnih oportunističkih bakterija u crijevima”, kaže Alicia Galvin.

3. Smanjenje nadutosti

Ako imate posla s nadimanjem ili drugim probavnim tegobama, izostavljanje tih gaziranih pića iz prehrane moglo bi promijeniti situaciju.

“Potrošnja puno karbonizacije može unijeti višak plina u gastrointestinalni trakt i dovesti do češćih nadutosti i podrigivanja, ali rezanje sode može pomoći u uklanjanju tih neugodnih nuspojava”, kaže Galvin.

4. Možete zadržati šećer u krvi stabilnijim

Skokovi i padovi šećera u krvi mogu dovesti do tromosti, gladi i mnoštva zdravstvenih stanja, ali izbacivanje sode je odličan način da ustabilite šećer u krvi.

“Kada pijete napitke zaslađene šećerom, šećer se vrlo brzo apsorbira u krvotok i može prouzročiti kronično povišenje nivoa glukoze u krvi i, shodno tome, nivo inzulina”, kaže Galvin.

Hronično povišen šećera u krvi i inzulina može dovesti do stanja poput dijabetesa, bezalkoholne masne bolesti jetre, debljanje i povišenog nivoa holesterola i triglicerida.

5. Jačanje kostiju

Ako redovno pijete sodu, odustajanje od tih gaziranih pića može imati neke velike koristi za vaše zdravlje kostiju.

“Konzumacija kole (ali ne i drugih gaziranih pića) povezana je sa nižom gustoćom kostiju kod žena prema studiji o osteoporozi”, kaže Diana Gariglio-Clelland, RD, dijetetičarka osoblja kompanije Next Luxury.

Gariglio-Clelland takođe citira studiju iz 2020. godine objavljenu u časopisu Nutrients koja je utvrdila snažnu povezanost između velike konzumacije bezalkoholnih pića i loma.

Izvor: Klix.ba