Predsjednik Udruženja “Sahar” Sead Reč priredio treće izdanje knjige “Zdravlje je hrana”

0
1617
blank

U izdanju Udruženja dijabetičara “Sahar” iz Tutina nedavno je iz štampe izašlo treće izdanje knjige pod nazivom “Zdravlje je hrana” koju je priredio Mr. Sead Reč, predsjednik ovog udruženja. Štampanje drugog izdanja knjige 2013. godine finansijski su omogućila braće Reč, za dušu svom rahmetli ocu Rizvanu. Aktuelno izdanje iz 2022. godine štampano je uz pomoć ljudi dobre volje.

Prvo izdanje knjige, koja se bavi važnošću ishrane kako u dijabetesu, tako i svim ostalim bolestima koje čoveka snađu tokom života, pod istim naslovom objavljeno je 2009. godine, drugo 2013., a nakon devet godina knjiga je ponovo ugledala svjetlost dana u novom ruhu i obimnijem sadržaju.

Priređivač publikacije Mr. Sead Reč, koji je u veoma dobroj saradnji sa vrsnim ljekarima, kako iz Tutina i Novog Pazara, tako i iz Kraljeva, Vrnjačke Banje i Beograda uspio je da među korice ovog izdanja uklopi veoma korisno štivo, ne samo za osobe sa dijeabetesom već i njihove porodice. Knjiga će, kao i do sada, biti dijeljena besplatno.

Udruženje dijabetičara “Sahar“ je počelo sa radom 2007. godine na Svjetski dan dijabetesa. Tada su i započete akcije zdravstvenih kontrola i pregleda, koje su uvijek veoma dobro posjećene i dalje traju zavaljujući istrajnosti i dobroj organizaciji ovog udruženja.

Pomenute akcije su za korisnike uvijek besplatne i one obuhvataju mjerenje nivoa šećera u krvi, mjerenje tjelesne mase, pritiska, konsultacije sa ljekarima, mjerenje glikoziranog hemoglobina (HBA1C), podjelu časopisa i ostalog edukativnog materijala namijenjenog isključivo osobama sa dijabetesom, a po potrebi se organizuju i specijalistički pregledi ljekara kao i organiziranje edukativnih predavanja.

blank

Udruženje “Sahar” pokušava da skrene pažnju javnosti na dijabetes-melitus, istakne da je to sveprisutni problem koji se nikako ne smije zanemariti i omalovažiti jer su posljedice takvog pristupa zagarantovane i nemilosrdne, a mogu se izbeći jedino promenom svakodnevnih životnih navika, pridržavanjem ljekarskih instrukcija i odgovarajućom terapijom.

Za 15 godina postojanja i djelovanja udruženje je postalo veoma značajan činilac u sveobuhvatnoj brizi o oboljelima od šećerne bolesti i ima preko 700 članova. Ono se svojim ozbiljnim kompleksnim i konkretnim djelovanjem nametnulo do te mjere da je postalo veoma bitan i nezaobilazan faktor, a na izvjestan način i dio zdravstvene zaštite na teritoriji Opštine Tutin, pa i šire.

Udruženje dijabetičara “Sahar” je članica Saveza društava Srbije za borbu protiv šećerne bolesti i spada među nekoliko najaktivnijih u Srbiji. Kao takvo je aktivno uzelo učešće na brojnim radnim sastancima kako u resornim ministarstvima tako i na kongresima endokrinologa u Srbiji (Vrnjačka Banja, Beograd, Novi Sad, Sremski Karlovci), pa i Evropi (Berlin, Sarajevo, Budimpešta, Sofija, Pamporovo).

Udruženje aktivno djelije u okviru Saveza u organizaciji kampa za djecu sa dijabetesom, koji traje 7-10 dana na planini Kužići ili Goč, za 70 djece i više od 10 do 18 god, sa svim pratećim sadržajem, adekvatnom ishranom, medicinskom i kompletnom brigom o njima.

Udruženje tokom godine podijeli preko 300 komada aparata za mjerenje glikemije, stotinjak kutija insulina, organizira mjerenje glikrmije, tjelesne mase i pritiska, priređuje edukativne radionice i predavanja i stručne preglede ljekara specijalista. I sve to uvijek gratis, bez ikakve pomoći lokalne samouprave, koja nema sluha za rad i djelovanje ovog udruženja.

Izvor: Sandzacke.rs