Prerađena hrana jedan od glavnih uzroka sala na trbuhu

0
707
blank
Foto: Shutterstock

Mnogo je faktora koji mogu dovesti do nakupljanja masnoće na trbuhu – nedostatak sna, konzumiranje gaziranih pića, nezdrava prehrani i drugo – ali jedan od vodećih uzroka masnih naslaga odnosi se na određenu vrstu hrane koja je vrlo popularna.

Prema Tristi Best, registriranoj dijetetičarki s Balance One, glavni uzrok masnoće na trbuhu je konzumacija prerađene hrane, posebno one koja se prodaje zbog praktičnosti, kao što su pakirani čips, hljeb itd.

“Mi smo doslovno ono što jedemo, u određenoj mjeri. Hrana i hranjivi sastojci koje unosimo postaju dio nas na ćelijskom nivou, a pogrešni nutrijenti mogu uzrokovati stvaranje plinova, nadutost, povećanje tjelesne težine i druge negativne ishode ako ne slijedite uravnoteženu prehranu”, objašnjava Best.

Jedan od primarnih uzroka masti na trbuhu je prehrana koja se uglavnom temelji na prerađenoj gotovoj hrani. Krajnji razlog zbog kojeg prerađena hrana otežava gubitak masnoće na trbuhu je to što su uglavnom napravljena od rafiniranih ugljikohidrata i šećera.

Razlika između “rafiniranih” i “cijelih” ugljikohidrata jednostavni rafinirani ugljikohidrati slatkiši naspram složenih ugljikohidrata u voću.

Kao što Best ističe, rafinirani ugljikohidrati nisu isti ugljikohidrati koje ćete pronaći ako jedete komad voća. Dok su voćni ugljikohidrati (tzv. “cjeloviti” ugljikohidrati) minimalno prerađeni i sadrže vlakna koja se prirodno nalaze u hrani, rafinirani ugljikohidrati su više prerađeni i imaju svoja prirodna vlakna – makronutrijent koji između ostalog pomaže u usporavanju probave.

Drugim riječima, rafinirani ugljikohidrati imaju malu ili nikakvu nutritivnu vrijednost, a bez vlakana, proteina ili zdravih masti predstavljaju prazne kalorije koje često mogu pridonijeti stvaranju i nakupljanju masnoće na trbuhu.

Na primjer, jedna nedavna studija objavljena u The Journal of Nutrition otkrila je da je unos rafiniranih ugljikohidrata usko povezan s većim opsegom struka i nakupljanjem masnoće na trbuhu.

S druge strane, učesnici koji su konzumirali u prosjeku tri porcije cjelovitih žitarica dnevno i ukupno manje rafiniranih žitarica imali su manji struk, niži nivo glukoze, niži krvni pritisak i viši nivo “dobrog” HDL holesterola.

“Rafinirane ugljikohidrate tijelo brzo obrađuje i lako skladišti kao masti. Oni pružaju brz izvor energije, ali ta energija dolazi u obliku skoka glukoze i neizbježnog pada”, kaže Best, napominjući da ova reakcija može uzrokovati povećanje tjelesne težine na dva načina.

Prvo, zbog unosa rafiniranih ugljikohidrata pojedinac ponovo postane gladan ubrzo nakon jela, bez obzira na to koliko je kalorija uneseno.

“Drugo, to može dovesti do toga da tijelo postane otpornije na inzulin, što može dovesti do veće glukoze i povećanja tjelesne težine jer tijelo počinje skladištiti višak glukoze u obliku masti “, kaže ona.

Osim izgleda, samo postojanje viška masnoće na trbuhu ima negativan utjecaj na vaše cjelokupno zdravlje na nekoliko načina.

“Masti na trbuhu, poznate i kao visceralne masti, opasne su po zdravlje jer se nose na prednjoj strani tijela gdje stvaraju značajan pritisak na srce i druge vitalne organe”, objašnjava Best.

Ovo dovodi pojedinca u rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara, između ostalih hroničnih stanja. Ako se dopusti da opstane, formirat će se oko organa i tkiva što otežava gubitak, povećavajući i rizik od hronične bolesti.

Prema Best-u, prerađena hrana s visokim udjelom rafiniranih ugljikohidrata i niskim udjelom hranjivih tvari koje usporavaju probavu doprinose masnoći na trbuhu. Ako se želite riješiti ili spriječiti nakupljanje masnoće na trbuhu, razmislite o smanjenju prerađene hrane.

Izvor: Klix.ba