Slatko povrće / Dinja je odlična za oči, ten, kosu, probavu

0
1058
blank

Dinja se isto kao i lubenica smatra voćem, ali ona je zapravo povrće iz porodice tikvovki.

Narančasta boja ovog sočnog ploda ukazuje na obilje karotena koji je snažan antioksidans. Smatra se da potječe iz Azije gdje je bila poznata još hiljadu godina prije nove ere. Iako se za konzumaciju preferira sočno meso dinje, u nekim narodima Južne Amerike i Azije najcjenjenije su košpice koje se konzumiraju kao grickalice.

Ova slasna voćka obiluje antioksidansima kolinom, zeaksantinom i beta karotenom, koji pružaju zaštitu od niza bolesti – od obične prehlade pa sve do raka. S obzirom na to da 90-95 posto njenog sastava čini voda, idealno je voće za hidrataciju tokom vrelih ljetnih dana.

Redovno konzumiranje dinje odlično je za ljepotu kože i kose. To je zbog utjecaja vitamina A koji je nužan za proizvodnju sebuma koji vlaži kožu i kosu te je esencijalan za njihov rast. Vitamin A bitan je za čisti ten, a također može pomoći i u zaštiti od UV zraka koje uzrokuju brže starenje kože. Tu je i vitamin C važan za izgradnju i održavanje kolagena koji koži i kosi daje strukturu.

Sjemenke, koje su također jestive, sadrže proteine, vlakna i omega-3 masne kiseline u obliku alfa-linolenske kiseline. Dinja sadrži nutrijente važne za zdravlje očiju – beta karoten (iz kojeg se oslobađa vitamin A), vitamin C, lutein i zeaksantin.

Zeaksantin je važan karotenoid koji se apsorbira u retinu oka gdje djeluje antioksidativno i kao UV zaštita.

Mnoge studije su došle do zaključka da dinje mogu biti korisne u prevenciji raka crijeva, prostate, dojke, endometrija, pluća i raka gušterače. Spojevi iz dinje kukurbitacini više puta su pokazali antikancerogeno djelovanje tokom istraživanja. Njihovo djelovanje je variralo od smanjivanja širenja raka i samouništenja stanica do potpunog zaustavljanja staničnog ciklusa kod raka.