STIGAO JE ODGOVOR: Kako inteligencija utiče na dužinu života

0
1134
blank

Inteligencija nam može u životu donijeti puno dobra, no jednako tako i puno problema ako se ne uspijevamo prilagoditi okolini – emocionalna inteligencija ponekad je nemjerljivo važnija od one “klasične” i može nas izvući iz svake muke u koju se uvalimo.

No, ipak nije loše biti visoko inteligentan jer će ljudi s višim kvocijentom inteligencije vjerojatnije živjeti dulje, pokazalo je nedavno istraživanje britanskih znanstvenika. Oni su analizirali podatke prikupljene u škotskom psihološkom istraživanju iz 1932., kada je istoga dana gotovo svaki 11-godišnjak u zemlji rješavao test inteligencije, a potom su pratili životni vijek sudionika ispitivanja.

Pokazalo se da su inteligentnija djeca živjela dulje iako su bili isključeni uzroci poput ekonomskog statusa i vrste zaposlenja. Rezultati su u skladu s prijašnjim studijama, koje su pokazale povezanost između kvocijenta inteligencije i mortaliteta.

“Ustanovili smo da je IQ ispitanika koji su preminuli prije 1. siječnja 1997. bio znatno niži u dobi kada su imali 11 godina, u odnosu na one koji su tada bili živi”, stoji u izvještaju objavljenom u “British Medical Journalu”.

Podaci koje su prikupili i analizirali Lawrence Whalley sa Sveučilišta u Aberdeenu i Ian Deary sa Sveučilišta u Edinburgu pokazali su da su izgledi dječaka s kvocijentom inteligencije 115, da će doživjeti 76. rođendan bili za 20 posto viši od izgleda osobe koja je u istoj dobi imala IQ 100, što je opći prosjek.

Naučnici još nisu sigurni koji je razlog tomu, no više od 20 longitudinalnih istraživanja (studije koje obuhvaćaju dugo vremensko razdoblje) imalo je slične rezultate.

Po prvoj će inteligentnije osobe prije vezati automobilski pojas, izabrati zdraviju hranu, izbjegavati pušenje i baviti se tjelovježbom. Drugim riječima, pametniji su bolji u izbjegavanju stvari koje bi ih mogle ubiti.

Po drugoj je hipotezi viši IQ znak snažnije tjelesne konstitucije, odnosno organizma i tijela koje će trajati. Riječ je o znaku, a ne o uzroku, napominju znanstvenici.

Treća je hipoteza da postoji genetska veza između više inteligencije i dugovječnosti. No riječ je o zamršenom polju znanosti, osobito stoga što bolji rezultat na testu inteligencije ne mora nužno biti odraz inteligencije i može ovisiti i o društvenoj klasi, obrazovnim standardima te drugim kulturološkim razlikama.

Uprkos tomu, veza između IQ-a i duljine života postoji, a na znanstvenicima je da utvrde zašto.