STRUČNJACI UTVRDILI: Ovo je jasan znak da ste preležali koronu, a da to možda niste ni znali

0
2008
blank
Foto: Tanjug/AP Photo

Dok se zemlje širom svijeta suočavaju naglim skokom broja oboljelih od korona virusa, mnogi medicinski eksperti već mjesecima proučavaju pacijente koji su preležali bolest Covid-19 kako bi otkrili kako ona napada tijelo.

Istraživanje iz Jeruzalema otkrilo je nešto što bi svi trebali da znamo: 50 odsto pacijenata obolelih od kovida doživljava opštu slabost nakon borbe sa virusom, bez obzira da li je riječ o težoj ili lakšoj kliničkoj slici.

“Najmanje polovina kovid pacijenata i dalje pati od opšte slabosti i poteškoća sa disanjem nedjeljama i, možda, mjesecima nakon oporavka, pokazuju preliminarni rezultati izraelskog istraživanja”, prenosi i24.

Pulmološki institut u Medicinskom centru “Šare Zedek” u Jeruzalema objavio je u nedjelju svoje nalaze, koji se odnose na desetine pacijenata oboljelih od Covid-19 bolesti, od blagih do umjerenih i ozbiljnih stanja.

Oko 50 odsto njih je imalo isti simptom – opštu slabost nakon oporavka, koja nije povezana sa težinom bolesti.

Štaviše, istraživanje je otkrilo da pacijenti s lakšom kliničkom sliku mogu imati dugotrajno oštećenje pluća, dok oni koji su u ozbiljnom stanju ne moraju nužno da prijavljuju slične poteškoće.

“Među simptomima koje smo ispitivali pronašli smo opštu slabost kod većine ispitanika, kašalj i/ili kratkoću daha, pojavu fibroze /plućne embolije, opstrukcije i sumnju na plućnu hipertenziju”, rekao je profesor Gebrijel Izbiki, direktor Pulmološkog instituta koji je pokrenuo ovo istraživanje.

Izvor: Telegraf.rs