Umjesto aspirina uzmite šaku trešanja

0
1119
blank

Sada u vrtovima, voćnjacima možemo vidjeti trešnjine cvjetove, a već krajem proljeća možemo očekivati plodove. Trešnja je izvrsno voće u kojem možemo naći vitamin C, folnu kiselinu, kalcij, i gvožđe.

Znamo već da je vitamin C odličan za opći imunitet organizma, dok je folna kiselina dobra za srce i krvotok. Kalcij jača naše kosti, a željezo daje bolju krvnu sliku.

Ipak, pored nabrojanih materija, u trešnji nalazimo i takozvani antocijanidin. Već davnih 50-ih godina, par njemačkih naučnika je dokazalo kako trešnje povoljno djeluju na zdravlje čovjeka, odnosno da one smanjuju nivo mokraćne kiseline i liječe upale. Što je plod trešnje tamnije boje, to je trešnja zdravija za ljudski organizam. Vjeruje se kako ovo mirisno voće može da ublaži bolove i da šaka ovih plodova ima bolje djelovanje od jednog aspirina.

Antocijanidini imaju i dobro kozmetičko djelovanje. Oni jačaju vezivno tkivo, i sprečavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime iz tkiva, koji kožu čine starom i naboranom. Također, trešnja je dobra i u borbi protiv celulita.

Pomoću zaštitnih kiselina, i voćnog šećera koje možemo pronaći u trešnjama, one podstiču rad stomaka, crijeva i gušterače, što se na kraju pozitivno odražava na probavu općenito. Trešnje sprečavaju i nastanak karijesa. Zbog bakterioloških supstanci koje sadrže, trešnje su odlične u sprečavanju karijesa na zubima, i problema sa desnima.

Možda niste znali ali protiv bolesti bubrega i mokraćnih kanala se preporučuje čaj od peteljki trešanja. Potrebno je skuhati šaku peteljki u jednoj litri vode dvije minute, od trenutka kada voda proključa. Ostavite čaj da malo odstoji, i nezaslađenog ga pijte tokom dana u manjim gutljajima.