Žene moraju da se druže da bi bile zdravije

0
832
blank
Foto: rawpixel.com

Ukoliko se ne viđate često sa drugaricama, promijenićete mišljenje kad pročitate rezultate novog istraživanja koje pokazuje kako druženje utiče na zdravlje žena.

Naučnici sa Oxforda ustanovili su da žene trebaju provoditi vrijeme sa svojim prijateljima najmanje dva puta sedmično, jer na taj način poboljšavaju svoje opće zdravlje. 

Robin Dunar, psiholog i autor istraživanja, otkrio je za The Vancouver Sun da je opšte zdravstveno stanje žene mnogo bolje kada se druži sa prijateljicama bar dva puta u sedam dana i pritom popije pivo ili trača. 

“Takve stvari potiču žene na druženje, druženje uz piće i smijeh. Zdravstvene koristi su brži oporavak od bolesti, jači imunološki sistem, smanjena anksioznost i povećana velikodušnost, zbog čega se žene osjećaju puno bolje”, rekao je Dunar. 

blank
Foto: rawpixel.com

U ovom istraživanju naučnici su došli do podataka da samo dvije od pet žena jednom sedmično izlaze na večeru sa svojim prijateljima, ali mnogo rjeđe kada imaju porodicu. Takođe, žene u prosjeku troše malo vremena na njegovanje prijateljskih odnosa.

Istraživanje je pokazalo da žene najbolje komuniciraju kroz smijeh, šalu i prepričavanje situacija zbog kojih se smiju. Međutim, važno je i koliko je grupa uključeno, smijeh u manjim skupinama vjerojatniji je nego u većim, pa se preporučuje susret s najviše tri prijatelja. 

“Žene možda čak i više od muškaraca moraju da održavaju prijateljske veze. To povećava nivo serotonina i oksitocina”, smatra psiholog Alisa Rubi Baš, a njenu tezu potvrđuje i novo istraživanje. 

blank
Foto: rawpixel.com

“Održavanje tih veza postaje još važnije kako starimo. Postajemo zaposleniji, imamo sve veću odgovornost, a prijatelji su nam potrebni da ne budemo usamljeni”, dodaje Baš. 

Žene žive vrlo stresno i ponekad se osjećaju krivima kad napuštaju porodicu kako bi izašle na piće sa svojim prijateljima. Međutim, važno je pronaći vrijeme za sebe, jer se na taj način izlazi iz rutine i opušta se. Smijeh je najbolji lijek, a ovo istraživanje je i dokazalo.

Izvor: superzena.b92.net