Godišnjica smrti legende: Šta se dešavalo na dan kad je umro Bruce Lee

0
685
blank
Foto: denofgeek.com

Prije 48 godina, 20. jula, preminuo je glumac i majstor borilačkih vještina Bruce Lee. Tim povodom objavljujemo odlomak iz njegove posljednje biografije Bruce Lee: A Life, autora Matthewa Pollyja, koji se posebno bavi njegovim posljednjim danom u životu.

Tog jutra, 20. jula 1973. godine, Bruce je napisao pismo svom američkom advokatu Adrianu Marshallu oko niza pregovora i dogovora za nove projekte. Među njima bila je i nova filmska ponuda iz Warner Brosa, te prijedlog Hanna-Barbera za animiranu seriju utemeljenu na njegovom životu.

Nakon što je poslao pismo, odvezao se u Golden Harvest studio. Tamo se sastao sa George Lazenbyjem, australskim Jamesom Bondom, kako bi razgovarali o njegovom sudjelovanju u filmu Game of Death. Priključio im se i Andre Morgan. Lee je snimio veći dio kraja tog filma, a cilj mu je bio na neki način uključiti i Lazenbyja u priču. O tome je razgovarao i s Raymondom Chowom koji je predložio da odu na večeru i formaliziraju dogovor. No Lee je imao druge planove, htio je posjetiti Betty Ting Pei, trebao mu je “nooner” (seks u vrijeme ručka). Obećao je da će se vratiti popodne kako bi se dogovorili koliko će novca ponuditi Lazenbyu.

Kod Betty je stigao oko 13 sati, i ostao nekoliko sati.

“Bila sam njegova djevojka”, rekla je.

Bilo je tu seksa i nešto hašiša, ali ne i alkohola ili nekih drugih težih droga. Lee je bio uzbuđen zbog sastanka i onoga što će George Lazenby značiti za njegov film. Ulogu je ponudio i Betty, koja to baš nije objeručke prihvatila. Kaže kako joj nije bilo ugodno na filmu glumiti njegovu djevojku, dok mu je u stvarnom životu bila ljubavnica.

“Nikada nisam htjela napraviti taj film. Bilo bi mi neugodno”, rekla je.

U njezin stan je oko 18 sati stigao i Raymond Chow iako zapravo i nije potpuno jasno zašto. Možda zato što su ga čekali cijelo popodne da se vrati u studio, a kada nije došao, odlučili doći do njega, ili su mu možda htjeli pomoći nagovoriti Betty da pristane raditi na filmu. Bio je to najtopliji dan u mjesecu.

“Bruce se nije osjećao baš najbolje, a ni ja se nisam osjećao dobro. Popili smo vode i tada je krenuo glumiti. Uvijek je bio jako aktivan i uživljen u ulogu. To ga je iscrpilo, pa je popio malo vode. I nakon toga se osjećao nekako smušeno i malaksalo”, kaže Chow.

Ubrzo se počeo žaliti na glavobolju. Bližilo se vrijeme večere, a njegova glavobolja bila je sve veća. Kada je rekao da bi se htio malo odmoriti, Chow je pokušao otići. “Raymond je mislio da je to neka izlika”, prisjeća se Betty sa smiješkom.
Dala mu je pilule Equagesic, lijekove protiv bolova za koje kaže da ih je uzimao već i ranije. Lee je otišao u spavaću sobu da se odmori, a Betty se spustila u dnevnu sobu, i gledala televiziju. Raymond je otišao oko 19:45, krenuo po Lazenbyja kako bi ga odvezao u japanski restoran u Miramar hotelu. Nakon što su ga neko vrijeme čekali, nazvali su Betty koja im je rekla da on i dalje spava i da počnu bez njega.

Kada su zvali oko 21:30 rekla im je da i dalje spava ali da će ga pokušati probuditi. Ušla je u sobu, pokušavala i nikako nije uspjela. Histerično je nazvala Raymonda i ispričala mu da ga ne može probuditi. Rekao joj je da se smiri i da će odmah doći. Prisjetio se 10. maja kada je Lee zamalo umro do cerebralnog edema. Tako je odmah i nazvao ljekara koji mu je tada spasio život, dr. Langforda. No linija mu je stalno bila zauzeta.

Kada je Chow stigao pronašao je Brucea kako leži potrbuške na krevetu, i Betty koja je bila pored njega, u stanju potpunog šoka. Chow je shvatio da je već kasno, i da je već preminuo. Situacija nije bila nimalo dobra, ovaj slavni glumac mrtav je ležao na krevetu svoje ljubavnice, a njih dvoje bili su jedini svjedoci. Razmišljao je kakav bi to skandal mogao biti i kako će za njegovu smrt kriviti i mediji i ostali. I tada je odlučio spasiti stvar, i da bi bilo najbolje da je Bruce Lee umro negdje drugdje, a ne u stanu svoje ljubavnice.

Ponovno ga je obukao, i razmišljao što bi mogao napraviti, da li da ga odveze do njegovog stana koji je bio samo pet minuta od tog. No na kraju je odlučio dovesti liječnika. Rekao je Betty da nazove njezinog osobnog liječnika, dr. Eugene Chu Poh-hwye, koji je radio u baptističkoj bolnici. Ona ga je nazvala, samo mu nije rekla ime pacijenta o kojem je riječ. Kada je stigao Bruce Lee je već bio bez pulsa i bilo kakvih znakova života. Bezuspješno ga je pokušavao oživjeti deset minuta. Tada mu je već bilo jasno da je umro prije njegovog dolaska. Raymond mu je objašnjavao o kakvoj teškoj situaciji je riječ, no ljekar nije prihvati njegov prijedlog da ga odvezu u bolnicu, već je nazvao hitnu pomoć. Inzistirao je da je riječ o kolabiranju i da ga odvedu u dalju bolnicu Queen Elizabeth, a ne u onu u kojoj je radio, jer mu takva pažnja nije bila potrebna, pišu 24sata.

Prije dolaska hitne Raymond je preuzeo kontrolu nad situacijom. Rekao je Betty da ne kaže ništa medijima, i zatim nazvao njegovu suprugu i rekao joj da je Lee na putu prema bolnici, zbog stanja sličnog onome iz maja. Djelatnici hitne pomoći stigli su za sedam minuta i nisu odmah prepoznali pacijenta. Pokušavali su mu pronaći puls, poslije je bolničar Pang Tak Sun objašnjavao kako “iako se osoba činila mrtvom, morao je primijeniti svu prvu pomoć”. Supruga Linda u bolnicu je stigla 15 minuta prije hitne pomoći. Činio joj se u nesvijesti, a liječnički tim počeo je s masažom srca.

“Nikad nisam pomislila da bi mogao umrijeti, ili da je već mrtav”, prisjeća se.

Spojili su ga na EKG, i pokušali probuditi elektrodama. Linda je pitala jednog od liječnika je li on i dalje živ. Umjesto odgovora samo joj je odmahnuo glavom. Tumarala je hodnicima i na pitanje liječnika o autopsiji, potvrdno odgovorila. Vijest o smrti 32-godišnjeg Bruce Leeja brzo se proširila. I mnogi su krenuli prema bolnici. Među njima i novinari koji su pokušali saznati što se dogodilo. Tako su došli do Charlesa Lowea. Novinar ga je pitao da li je istinita glasina koju je čuo da je Lee poginuo u borbi. Ovaj mu je odgovorio da je to samo glasina, nazvao ga ludim jer je inzistirao na tome, i poklopio slušalicu. Nazvao je i njega doma, gdje mu se na telefon javio osmogodišnji Brandon i na pitanje gdje mu je tata, odgovorio “Movie! Movie!” (Film! Film!). Novinari su opkolili njihovu kuću, pa je Chow Lindu smjestio u kuću liječnika Langforda koji je živio u blizini. Tada ga je Linda ponovno željela vidjeti i uvjeriti se da ga stvarno nema.

“Osjetila sam nevjerojatnu snagu koja je prolazila mojim tijelom. Znala sam što moram učiniti i na koji najbolji mogući način za Brucea, Brandona i Shannon”, rekla je.

Policija je stigla i u stan Betty Ting Pei, nešto iza podneva. Nisu joj rekli da je Bruce Lee umro, a ona izuzetno uzrujana nije mogla ništa pitati o njegovom stanju. Ubrzo nakon što ga je iz njezinog stana odvela hitna pomoć, nazvala je svoju majku i mlađeg brata koji su sad bili u stanu i tješili ju. Policija nije pronašla nikakve znakove borbe, a kao dokaze su spremili tri čaše sa stola, boce 7-Up i Schweppes Ginger Beera, i kutiju lijekova Equagesic. Dala je izjavu, a po onome što su ona i Raymond rekli policiji, čini se kako su bili spremni, ipak je bilo riječ o glumici koja je jako dobro znala pamtiti tekst. Trebalo je tu puno tog pripremiti i namjestiti, posebno po pitanju ljubavnice o kojoj se raspitivala i Linda. Prvo je pitala dr. Langforda koji je rekao kako “po njegovim saznanjima nije imao nikakve druge odnose”.

Dogovorili su se što će reći medijima. Andre Morgan stigao je u Golden Harvest na poziv Chowa, koji se bavio kontrolom štete. Pripremili su izjave za medije s engleskog govornog područja i za one na kineskom. Dogovorili su se da će reći da se Bruce Lee srušio dok je šetao vrtom sa svojom suprugom Lindom. U to je vrijeme bolnica izdala službeno priopćenje sa uzrocima smrti – glumac Bruce Lee umro je od akutnog cerebralnog edema, čiji je uzrok zasad nepoznat.

“Htjeli smo zaštiti njegov ugled i zaštiti Lindu i osjećaje djece. Nismo bili toliko glupi da smo mislili da ćemo se izvući, htjeli smo samo kupiti vrijeme”, rekao je Morgan.

Lažna izjava o smrti izdržala je tri dana. Novinaru H.S. Chowu, trebalo je dva dana da uz pomoć svojih izvora pronađe ambulantna kola i ekipu hitne pomoći koja je došla po njega. Nagovorio je vozača da s njim popriča i tada je polako otkrio gdje je Bruce Lee bio. The China Mail je pisao Who’s Lying on Li’s Death (Tko laže oko Lijeve smrti). Raymond Chow postao je meta medijskog raspitivanja, i ubrzo prestao odgovarati na pozive novinara. I svi su se okrenuli Betty. A ona napravila kobnu grešku, izmijenila prvu priču.

“Tog petka uvečer kada je umro ja nisam bila doma, izašla sa sa majkom”, govorila im je.

Njezinu priču potvrdio je i brat Peter, i optužbe nazvao “fantazijom”. Novinari su razgovarali sa susjedima koji su im rekli da je Bruce Lee bio čest gost u njenom stanu. Izmislili su novu priču, ovaj put njih troje, onu u kojoj su negirali ono što novinari nisu mogli dokazati, a priznali ono što nisu mogli negirati. Opovrgavali su vezu, i dalje naglašavali da je Bruce umro u Queen Elizabeth bolnici. Nikada nisu mogli priznati da je bio sam s Betty. Priču je izmijenila i Linda, koja je rekla kako se spremala za ručak sa prijateljicom, i da joj je Bruce rekao da će poslije doći Raymond Chow kako bi razgovarali o idejama za Game of Death i da će najvjerojatnije večerati sa George Lazenbyjem. Raymond je pak rekao kako je u Leejevu kuću stigao oko 15 sati, radili su na scenariju do oko 17 sati i tad otišli do stana Betty Ting Pei kako bi ju nagovorili na ulogu u filmu. Bio je to posao i ništa drugo. Betty i Bruce bili su samo prijatelji. Ostalo je više manje slično onome kako je stvarano i bilo, pozlilo mu je, dala mu je lijekove i on se otišao odmoriti u njezinu sobu. Još je bio živ kada je Raymond stigao, onako omamljen ali živ, kako su tvrdili. Pozvali su hitnu pomoći koja ga je odvela u bolnicu u kojoj su službeno njegovu smrt potvrdili 23:30. I ta se verzija držala 30 godina. Tijelo je identificirao stariji brat Peter, i izvršena je autopsija. Nakon pregleda dr. R.R. Lycette utvrdio je kako je riječ o ‘normalnom 30-godišnjaku”, a jedine abnormalnosti koje su pronašli bile su vezane uz pluća, probavni sustav, bubrege i oteknuće mozga.

Edem ga je sigurno ubio, niko nije znao što ga je uzrokovalo. Sumnjali su da je povezan sa trovanjem od lijekova, a u želucu su našli tragove Equagesic tableta i kanabisa. Sastao se sa liječnicima koji su glumcu spasili život u maju. Kako su bili uvjereni da je kanabis kriv za prvi napadaj, tako su sada Lycettea uvjerili da je tako bilo i u ovom slučaju. Ubrzo je to došlo do medija, i nastao je savršeni skandal. Priča o seksu, drogama, prevari i smrti.

“Mediji u Hong Kongu su jednostavno poludjeli”, prisjeća se Linda.

Proglasili su ga ovisnikom, koji je sa ljubavnicima sudjelovao u seksualnim orgijama, a preminuo nakon što je koristio stimulans poput Viagre. Povezivali su ga sa LSD-om, heroinom i kokainom. Svime. Krenula je potraga za “drugim ljubavnicama” tj. ženama s kojima su ga vidjeli pa su ih krenuli i povezivati, i napravili od njega ne samo superheroja već i super zavodnika.

“Imali su pet stranica o njemu sa različitim ženama, sa smiješkom, rukama oko vrata i slično. Priče su bile svakakve, od onih da se predozirao, da je umro jer se previše seksao, da ga je ubila erekcija, otrovao pomoćnik. A bila je tu i priča da zapravo nije mrtav”, kaže Andre Morgan.

Njegovi obožavatelji nisu mogli prihvatiti činjenicu da je netko tako mlad i u dobrom stanju umro. I zato su krivca zatražili u raznim misterijama, tradicionalnim kinesko japanskim rivalima: “U Japanu postoji tradicija ubojica poznati kao nindže. Svaki od njih bio je izuzetno dobar ljekarnik, vješt u pripremanju različitih otrova”, pisao je Block u prvoj biografiji Brucea Leeja.

Jako su bile česte glasine da je umro sa erekcijom, pa su se novinari uvukli u mrtvačnicu kako bi fotografirali njegovo tijelo. Snimke njegovog natečenog lica potaknule su mnoge da pomisle da je ipak bilo riječ o trovanju. Nakon sprovoda u Hong Kongu, Linda je najavila da će biti pokopan u Seattleu. I dala izjavu medijima kako bi konačno nastavila sve te glasine i tračeve: “Ja osobno ne smatram nikoga odgovornim za njegovu smrt. Jedino je važno da njega više nema i da se neće vratiti.”

Fanovi su bili jako ljuti na Lindu jer je njegovo tijelo prebacila u Seattle i zato su sumnjali da se nešto događa. Golden Harvest zato je poslao kamermana da snimi njegov sprovod u Seattleu i materijal donese medijima u Hong Kongu. To je samo pogoršalo stvari. Naime obožavatelji dobrog oka primijetili su da je lijes zamijenjen (zbog tehničkih problema s vlagom prilikom prijevoza) i optužili ih da su zamijenili tijelo. Posebno glasni bili su i oni koji su vjerovali da ga je neko prokleo…