Krezubi, pijani, bradati, bahati i zli: Ovako je u turskoj seriji predstavljena srpska vojska tokom rata u Bosni

0
1483
blank
Screenshot

Dok porodica i prijatelji prisustvuju dženazi, pognute glave ka zemlji i tabutu, a imam uči dovu, odjednom se pojavljuje kamion sa srpskim vojnicima. Iako je dženaza u toku, bradati, pijani i oholi vojnici pokličima i prijetnjama prekidaju ukop, te bacaju u pravcu okupljenih flaše sa vinom, pljuju i prijete. Na kamionu se vijori crna zastava na kojoj stoji kosturska glava i natpis: “Za kralja i otadžbinu. Sloboda ili smrt”, dok na šasiji kamiona piše: “Sloboda Srbima”.

Upravo ovako izgleda radnja serije “Mavi Kelebekler”, u prevodu na naš jezik “Plavi leptiri”, koja je snimljena prije deset godina, ali je zahvaljujući društvenim mrežama sada aktuelna na našim prostorima. Naime, na Twitteru i Reditu pojavili su se inserti gde je u fokusu baš dio oko dolaska srpskih vojnika na dženazu.

Nije tajna da turski scenaristi producenti već decenijama traže teme za razvoj serija i filmova na Balkanu, jer, generalno gledano, dobar deo publike im dolazi baš s tog podneblja.

Prema sinopisu serije dostupnom na Wikipediji, radnja se vrti oko ratnih odnosa Srba i Bošnjaka, a u kojoj su srpski vojnici predstavljeni kao bradati, priglupi, zli i neotesani pijani vojnici koji ne prezaju od provokacija ni kada se radi o dženazi.

Upravo je ovo radnja jedne od 26 epizoda serije koju je potpisao Umut Demiraj, a režirao Metin Balekoglu krajem 2010. godine, a koja je premijerno prikazana 19. oktobra 2011. godine.

Prema dostupnim informacijama, serija je snimana na području Turske i Bosne i Hercegovine, a jednu od uloga tumačila je i Amela Terzić, glumica rođena u Zenici 1987. godine, a koja već decenijama pravi karijeru u Turskoj.

Izvor: Blic.rs