Kćerka Ejupa Ganića stala u odbranu Ivane Marić, svoje vjenčane kume

0
863
blank

U odbranu Ivane Marić, svoje vjenčane kume, javno je stala i Emina Ganić koja se tim povodom oglasila na svom Twitter profilu.

I dalje se vode polemike i sijevaju varnice zbog izjave o Bošnjacima, kojom je politička analitičarka Ivana Marić, kako sama kaže, nespretno ih okarakterisala kao “izmišljen narod”, a koja se u medijima pojavila nakon što je istaknuta mogućnost njene kandidature za dogradonačelnicu Sarajeva.

I dok traje vijećanje o kandidaturi, a Ivana Marić pokušava da pojasni i ublaži posljedice riječi koje su otišle u eter, mnogo je među Bošnjacima i onih koji sve posmatraju drugačije i koje njena izjava nije uvrijedila.

U nedavnoj kolumni za agenciju Patria, dr. Kemal Dizdarević otvoreno je podržao mogućnost kandidature Ivane Marić za gradonačelnicu bh. prijestolnice, rezimirajući:

“Upravo takvi, koji misle i otvoreno izriču, pri tome ne vrijeđaju niti verbalno bombarduju, već samo slobodno govore i to na način koji se može, a ponekad i treba, drugačije shvatiti, neophodni su Bosni i Sarajevu. To što se Marićka nespretno izrazila, da su nam ime Bošnjak dali da bi, mi, imali nešto osim imena Musliman, ne vidim kao atak na naš identitet.”

U odbranu Ivane Marić, svoje vjenčane kume, javno je stala i Emina Ganić koja se tim povodom oglasila na svom Twitter profilu:

“Kao Bošnjakinja, Sandžaklijka, muslimanka i – dozvolite iskrenost oslobođenu pretenzije skromnosti – obrazovana i politički osvještena žena, želim da izrazim svoju iskrenu nadu da ce Bosanke poput moje vjenčane kume Ivane Marić jednoga dana zastupati moj glas… I moju viziju ove zemlje u njenim rukovodećim tijelima.

Sigurno ima mjesta za polemiku o njenim (mnogobrojim) izjavama, ali greške su divna stvar za diskusiju, nasuprot namjerne insolencije, korupcije i inkompetencije na koju ljudi poput nje tako hrabro ukazuju”, poručila je Emina Ganić putem Twittera.