Novopazarac na svjetskoj filmskoj sceni: Mirzet Juković, “Balkanski Rambo” iz Sandžaka

0
1179
blank

Mirzet Juković, Novopazarac koji od 1994. godine živi u Njemačkoj, a posljednjih 17 godina aktivno se bavi glumom, prvi je njemački glumac koji dobio prestižne filmske nagrade “Los Angeles Film Award“ i “New York Film Awards“.

Nagrađen je 2020. godine za najbolju sporednu ulogu u filmu “Als die Welle brach“. To je inače prvi film u kojem Juković glumi jednu nježnu i romantičnu osobu.

“Da to je zaista tako. U njemačkim filmovima i serijama uvijek dobivam uloge nekog snažnog i opasnog momka, a jedna od posljednjih uloga takvog karaktera bila je u sada već kultnoj seriji ‘Tatort’ (Mjesto zločina), a koja se emitovala na Prvom programu njemačke televizije ARD”, kaže Juković.

blank

Sa umjetničkim imenom Micky Juković započeo je glumačku karijeru u frankfurtskim pozorištima, a onda je odlučio da postigne nešto više po tom pitanju. Inače zbog njegovog izgleda i jako “opasnih” uloga prozvali su ga “Balkanski Rambo”.

“Ja sam završio Ekonomski fakultet u Frankfurtu, počeo sam da radim u banci, ali sam onda shvatio da ne mogu da budem vikend glumac. Ostavio sam dobro plaćeni posao, upisao časove glume,a opet sam sve to sam finansirao. Ništa mi nije bilo teško jer sam slijedio svoje snove. Čak sam jedno vrijeme radio i na građevini samo da bi došao do novca,ali na kraju se to opet sve isplatilo. Išao sam i u Berlin i u London na časove glume”, navodi Juković.

blank

Ulogu u ovom fimu dobio je od same rediteljke Aleksandre Bekio koja je pola Grkinja, a pola Srpkinja. Znali su već odprije, pa je tako uslijedila zajednička saradnja. Ono što je posebno interesantno, Aleksandra je film snimala o svom trošku, a Mirzet je uložio samo svoje slobodno vrijeme, što znači da je glumio bez novca, piše Ekspanzija.com.

“To je zaista tako, a onda je uslijedio šok. Film je bez ikakve reklame dobio velika svjetska filmska priznanja, a kada sam ja saznao da samo dobio nagrade u Los Angelesu i New Yorku nisam mogao da vjerujem. Tek kada su o tome pisali najuglednije dnevne i sedmične novine u Njemačkoj poput Bild zeitunga i Stern-a, prihvatio sam stvarnost”, objašnjava Juković.

blank

Novi Pazar i Sandžak se uvijek vežu za poznata imena narodne muzike, ali nikako za glumu?

“Baš tako, ali mislim da u novi Pazar nije još stigla ta informacija o meni, a i ljudi sada dole brinu neke druge brige. Ipak,a naravno da će mi biti drago da se i u mom rodnom gradu upoznaju sa mojim radom i mojim uspjesima. I ja sam sam zatečen, da tako kažem, ovom novom frkom oko mene. Jedno vrijeme nije bilo ništa, a onda se odjednom dešavaju neke stvari o kojima pišu, skoro pa svi, njemački mediji”, odgovorio je Juković.

“Balkanski rambo“ nastavlja da živi svoj san, a taj san se dešava u stvarnosti. Mirzet kaže da ga slava nije i neće promjeniti, jer kako kaže, ostat će i dalje onakav kakav je bio i prije ovih filmskih priznanja. A, prije svega uzoran sin svojim roditeljima i dobar brat njegovoj dvojici braće.