Pjevačica Danica Crnogorčević izmijenila crnogorsku himnu: Jedina si za slobodu ti ostala srpskom rodu

0
452
blank
Screenshot: YouTube/Danica Crnogorčević

Pjevačica Danica Crnogorčević dobila je brojne kritike zato što je ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici otpjevala izmijenjenu crnogorsku himnu sa stihom “Oj svijetla majska zoro” sa stihom “Jedina si za slobodu ti ostala srpskom rodu”.

Crnogorski mediji navode da Danica može biti kažnjena novčanom kaznom od 300 do 2.000 eura, dok SPC kao organizator događaja može prekršajno odgovarati kaznom od 1.000 do 20.000 eura.

“Meni je drago što se naš narod nakon svega ujedinio. Kada su me svi mediji pitali vezano za to, rekla sam da ne želim da dajem izjave. To su posljednji politički trzaji. Vidjeli su da njih nigdje nema i da gube konce. Ja tu himnu izvodim više od pet godina, a oni su se tek sada aktivirali”, rekla je Danica za Blic.

Dodala je da je pjesma pisana u periodu od 1863. do 1864. godine i da nije mijenjala tekst.

“Postoje pisani arhivski tragovi, rukom pisani stihovi himne. Nisam ništa izmislila niti sam dodala strofe. Te strofe su postojale mnogo prije nas svih. Kada kažu Srbi u Crnoj Gori, to je pogrešno, vjerujte mi. Zna se ko su Crnogorci, to su Srbi. Nema potrebe da se naglašava Srbi u Crnoj Gori. Crnogora je jednako Srbin”, ispričala je.

Smatra da su cifru od 20.000 eura napisali oni koji žele da naprave medijsku hajku protiv nje.

“Ako mi bude stigla neka tužba, već se narod okupio da skuplja novac za mene, tako da se ja ne brinem. Nema šta tu ni da se plaća, jer oni nemaju dokaze za ono što tvrde. Oni znaju da postoje arhivski tragovi, to nije nepoznato”, zaključila je.

Podsjećamo, u januaru prošle godine je spot za pjesmu “Јedina Srpska”, koju izvode Beogradski sindikat i Danica Crnogorčević i koji je premijerno prikazan na obilježavanju neustavnog dana Republike Srpske, uklonjen sa YouTubea.