Poznati glumac se vraća korijenima: Irfan Mensur traži bh. državljanstvo

0
1420

Poznati glumac Irfan Mensur je, kako “Dnevni avaz” saznaje, nedavno podnio zahtjev za bosanskohercegovačko državljanstvo.

Iako je iz Sarajeva, gdje je rođen 1952. otišao u Beograd s 15 godina, prema našim saznanjima, ranije o tome nije razmišljao. Nakon što smo ga jučer kontaktirali, potvrdio nam je ovu informaciju, kazavši da je zahtjev već u proceduri i da, za sada, ne postoje problemi.

Kraj avgusta

“Čekam da mi se javi advokatska kancelarija iz Sarajeva koja je podnijela zahtjev i sve ostalo što je trebalo za moje državljanstvo. Inače, s njima sam u kontaktu i čekam poziv da dođem kako bismo sve završili. Rekli su mi da trebam sačekati da bude usvojeno kako bih mogao doći i aplicirati za bh. dokumente. Također, trebam se prijaviti i na neku adresu u bh. prijestonici. Kako su mi rekli, sve bi trebalo biti riješeno do kraja avgusta ili početka septembra”, kaže Mensur.

Kada je kontaktirao Općinu Novo Sarajevo. bez problema su ga pronašli u arhivu.

“Pronašli su oca, majku i ostale članove porodice. Iskreno, nisam znao da se može uzeti dvojno državljanstvo i to je jedan od razloga što se nisam ranije interesirao. U oktobru se ponovo vraćam pedagogiji, nakon pauze od osam godina. Trebao bih primiti klasu na Fakultetu savremenih umjetnosti, pa je i to razlog više. Rekli su mi da bi i njima bilo jednostavnije da imam strano državljanstvo, eto tako se javila ideja za realizaciju”, navodi glumac.

Pojačati Bosnu

Kada su njegovi sinovi Filip i Pavle čuli da postoji mogućnost da imaju državljanstvo naše zemlje, izrazili su želju da i oni to urade.

“Kazali su mi: “Pa, tata, i mi bismo voljeli da imamo bh. državljanstvo“, na šta sam im odgovorio: „Polako, imat ćete i vi“. Tako da ćemo pojačati Bosnu za tri–četiri državljanina”, kaže Mensur kroz smijeh i dodaje da u Sarajevo nije dolazio duže od četiri godine jer, kako kaže, nije imao ni razloga.

Put od Sarajeva do Beograda

Irfan Mensur je rođen u Sarajevu kao Irfan Kurić. Kada su mu se roditelji razveli, odlučio je uzeti očevo ime kao svoje novo prezime. Nakon razvoda, otac mu se oženio glumicom Miroslavom, koja je utjecala na Irfanov izbor budućeg zanimanja. U Sarajevu je završio tri razreda gimnazije, a u Nišu ostatak srednjeg školovanja. Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju završio je u Beogradu u klasi profesora Minje Dedića. Njegov glumački uspjeh počeo je kada je dobio ulogu Gavrila Principa u „Sarajevskom atentatu“.