Shakiri prijeti suđenje u Španiji zbog utaje poreza u iznosu od 14,5 miliona eura

0
468
blank

Kolumbijskoj pop zvijezdi Shakiri mogla bi biti suđeno zbog navodne utaje poreza od 14,5 miliona eura (17 miliona dolara) u Španiji, presudio je sudija na sudu u blizini Barcelone.

Postoji “dovoljno dokaza” za održavanje suđenja za Shakirinu navodnu utaju poreza za 2012., 2013. i 2014. godinu, rekao je istražni sudija u presudi koju je pribavio CNN.

Sudija Marco Jesus Juberias napisao je da je Shakira živjela više od 200 dana u Španiji svake od te tri godine, zbog čega je bila dužna plaćati porez u zemlji.

Juberias je rekao da su se u dosadašnjoj istrazi španska poreska agencija i Shakirini advokati prepirali oko značenja “glavnog prebivališta”.

Španski mediji izvještavaju da je Shakirin tim tvrdio da je njeno glavno prebivalište na Bahamima.

No, lokalni mediji su također rekli da ima dom u okolini Barcelone, sa svojim dugogodišnjim partnerom, fudbalerom Barcelone, Gerardom Piqueom, s kojim ima dvoje djece.

Sudija je na sudu u Esplugues de Llobregat napisao da je Shakira i financijski savjetnik, također naveden u presudi, koristila niz kompanija u off-shore poreznim oazama kako bi pokušala sakriti izvore svojih prihoda tokom tih godina.

Reagujući na presudu, pjevačicini predstavnici kazali su u četvrtak za CNN: “Ovo je očekivani korak u ovom procesu. Pravni tim zadržava povjerenje i saradnju sa pravosuđem i neće ponuditi dalje komentare po ovom pitanju.”

Presuda je donesena 20. jula, a sudija je strankama u predmetu dao 10 radnih dana da podnesu dodatne argumente, uključujući i raspravu o odlaganju predmeta.

Španski poreski zakon kaže da svako ko u datoj godini boravi najmanje šest mjeseci i jedan dan – ili 183 dana – podliježe plaćanju poreza, navodi CNN.