Slavni turski glumac plijeni pažnju: Izgled zahvaljuje bosanskim genima

0
2060
blank

Iz “aviona” se vidi da turski glumac Birkan Sokullu (32) ima bosanske korijene, a osim uskog lica, odaje ga i visina od 188 cm – po čemu odskače od većine stanovnika sa područja Anatolije.

Prezime Sokullu turska je inačica bosanskog Sokolović, i Birkan ga dijeli s jednom od najznamenitijih historijskih ličnosti Osmanskog Carstva – velikim vezirom Mehmet pašom Sokolovićem.

Njegov djed po ocu doselio se još 50-ih godina prošlog stoljeća iz Bosne u Tursku, možda baš iz slavnog sela Sokolovići u okolini Višegrada, a u istom doseljeničkom valu stigla je i majčina porodica.

Drugačiji od većine

Kako su u turskom show businessu na cijeni upravo oni koji se razlikuju od većine, tako je Birkan Sokullu dobio šansu – i dobro je iskoristio u popularnom TV serijalu “Djevojka sa sela”. Zajedno s partnericom Burcu Biricik (32), koja je, pak, sjevernjački tip plavuše. Kao Kerim i Hulija, prošle su godine osvojili prestižnu televizijsku nagradu “Altin Kelebek” za najbolji par u TV noveli, a serija je u Turskoj imala rekordnu gledanost.

“Upoznali smo se netom prije početka snimanja, ali odmah smo se prepoznali kao srodne duše i sprijateljili. Naše razumijevanje je rezultiralo dobro obavljenim poslom pa stoga i nagradom”, kaže Birkan, koji trenutno radi na jednom “vampirskom” projektu.

U posljednje vrijeme poslovne ponude pljušte sa svih strana, a jednu je nedavno odbio – jer mu je njegova djevojka, glumica Berrak Tüzünataç (33), trebala biti partnerica.

“Ljubav je jedno, a posao drugo. Serija je dugoročni projekt i mislim da bi to utjecalo na našu vezu. Ali rado bih s Berrak glumio u filmu”, prokomentirao je svoju odluku.

Birkan i Berrak u vezi su dvije i po godine, a prvih zajedničkih mjeseci punili su “sočnim” sadržajem sve turske trač-rubrike. Dvoje mladih, nesputani i strastveni, nisu se sustezali ni na javnim mjestima, pa su paparazzi s njima imali puno posla. Ljepoticu Berrak turski mediji već godinama prozivaju zbog “nedoličnog” ponašanja, a gledaocima sa naših prostora poznata je po ulozi Mihrinise, ljubavnice princa Mustafe u seriji “Sulejman Veličanstveni”.

Što se tiče Birkana, na male ekrane ušao je s manjom ulogom u seriji “Melekler korusun” (2008.), a prekretnica u karijeri bila je serija “Küçük sırlar” (2010.), nakon koje je uslijedile uspješne uloge u serijama “Uçurum” (2012.) i “Kurt Seyit ve Şura” (2014). I odjednom je postao poznat.

“Za mene je gluma samo posao, nije način života, ali donosi teret slave. Svjestan sam da slava neće trajati zauvijek, namjeravam upisati studij režije i jednoga bih dana želio sjesti u rediteljsku stolicu”, kaže ovaj glumac.

Birkan je djetinjstvo proveo igrajući košarku i sanjajući o dugoj kosi – što je uz oca, kvartovskog bricu, bilo nezamislivo. Kao tinejdžer je obožavao košarku. Trenirao je punih deset godina, igrao za prvoligaški klub Tekelspor i bio na pragu profesionalne karijere.

“Posljednje sezone moja je minutaža u igri bila jako mala i bio sam nezadovoljan. Trener mi je predložio da odigram dvije sezone u drugoj ligi pa da se vratim. Uspjeh u košarci zahtijeva spartanski način života, a ja na to nisam bio spreman. Ne mogu reći da mi je žao što sam odustao od košarke, danas sam mnogo zadovoljniji ovim životom”. kaže Birkan, koji je poput mnogih svojih slavnih kolega karijeru u show businessu počeo kao maneken.

Još 2003. je učestvovao na takmičenju Best Model of Turkey, na kojem je osvojio treće mjesto. Tada je prekinuo sa sportom i upisao se u televizijsku školu u sklopu Univerziteta Maltepe, a uzdržavao se radeći kao radijski spiker, maneken i fotomodel. U tom razdoblju ostao je bez majke, koja je umrla iznenada, nakon moždanog udara.

Najteže iskustvo

“Bila mi je 21 godina i to mi je najteže iskustvo u životu. Osjećaj odgovornosti prema ocu i mlađoj sestri Burcu, koja je danas trenerica pilatesa, učinio me jačim. Studirao sam i radio, to mi je dalo snage da prebolim smrt majke. Shvatio sam da nam se svima može nešto desiti u bilo kojem trenutku i počeo sam lakše prihvaćati sve što mi život donosi”, govori markantni glumac.

Premda više ne igra košarku, ovog mjeseca je zaštitno lice u reklamnoj kampanji sportskog brenda Nike i jedne platforme za sport i kreativnost.

“Volim sportove u prirodi, kajaking, trekking, i sve vezano uz boravak u prirodi. Zamijenio sam dvoranu s aktivnostima na otvorenom, iako i dalje rekreativno igram košarku”, kaže Birkin.

Druga strast su mu putovanja, pa između snimanja serija posjećuje evropske gradove. Ostavlja dojam zadovoljnog čovjeka, koji ne skriva koliko uživa u poslu i koliko voli svoju djevojku. A to je uistinu sve što bi, kaže, mogao poželjeti.