Vajta: “Teška industrija” iz 70-ih je divna uspomena, svirali smo iz ljubavi

0
623
blank

“Nikad te niko neće voljet ko ja” – stihovi s kojima se poistovjete mnogi, ali neki se prisjete i svoje mladosti i muzike uz koju su odrastali. Taktovi pjesama legendarnog Seida Memića Vajte bude uspomene generacijama koje su “sazrijevele” uz jugoslavenski pop rock.

Vajta dugo živi izvan Bosne i Hercegovine, a jednom prilikom je kazao da je prava ptica selica i da ga mjesto ne veže. Trenutno živi u Hamburgu, a ističe da mu najviše nedostaje komšiluk iz rodnog Travnika, piše Klix.ba.

“Nakon dva dana boravka negdje imam osjećaj kao da sam čitavog života baš tamo živio. Prilagodljiv sam i dobro se osjećam u novoj sredini”, kaže Vajta, ističući da mu ipak nedostaju rodni Travnik, porodica i prijatelji.

Legendarni pjevač nedavno je promovirao novu pjesmu “San”, koju je publika s radošću dočekala i, kako kaže, mnogima se svidjela, jer je u nju pretočena istinita priča.

“Odziv je bio lijep i drago mi je da se pjesma mnogim meni dragim ljudima sviđa. Pjesma je trenutak emocija pjesnika Damira Ovčine i u nju je utkana istinita priča. On je napisao roman ‘Kad sam bio hodža’ i na sugestiju svog druga Jasmina Vesnića je napisao nekoliko pjesama inspirisanih svojim romanom, koje su pretočene u album više izvođača. Jedan od njih sam i ja”, dodao je.

Muziku pjesme “San” radio je Jasmin Vesnić, a aranžman je djelo Fadila Redžića i Đanija Pervana. Snimali su Đani Pervan u Sarajevu i Mladen Milićević u Puli zajedno s Arijanom Piknjač i Rusmirom Piknjačem na flauti i harmonici.

Vajta je karijeru započeo u lokalnoj grupi “Veseli akordi”, u dva navrata bio je član grupe “Teška industrija”, a slavu je stekao kao solo pjevač od 1976. godine. Evocirajući uspomene iz perioda kada je pjevao u “Teškoj industriji”, ističe da su članovi benda bili kao porodica.

“‘Teška industrija’ iz sedamdesetih godina je divna uspomena. Svirali smo iz ljubavi, dobro se provodili i družili, imali smo svoje fanove i bili smo kao jedna velika familija. Biti u bendu ili solo – to je isto. I danas imam svoj bend, samo što se ne zove Teška industrija nego Scandal Music Orchestra-Danger Sounds”, istakao je.

Proteklu godinu obilježila je pandemija koja je svima na neki način promijenila svakodnevnicu, a naročito je utjecala na život muzičara koji nisu mogli nastupati. Vajta kaže da mu je u posljednjoj godini najteže pao gubitak prijatelja koji se nisu uspjeli izboriti s koronom.

“U posljednje vrijeme nisam imao puno nastupa na sceni pa me s te strane nije teško pogodila pandemija. Imam obavezu prema bandu pa nastavljamo svirati čim bude vrijeme pogodno za svirku. Inače, osjećam se kao i svi drugi – ograničen u svemu – u druženjima, u putovanjima. Ono što stvarno boli je gubitak dragih prijatelja koji su umrli od posljedica Covida”, kazao je.

blank

“Zlatna ribica”, “Azra”, “Život je maskenbal” i “Leila” hitovi su uz koje su odrastale generacije, a koje su i danas jednako popularne. Zanimalo nas je ima li Vajta omiljenu pjesmu među brojnim koje je snimio, a on smatra da je najbitnija ona koju publika odabere.

“Ima nekoliko pjesama koje su mi najdraže… Ali publika je odredila, da joj je najdraža ‘Leila’, tako da nijedan moj nastup ne prođe bez ‘Leile'”, dodao je.

Vajta se ubraja u plejadu pjevača pop rock muzike koja je 70-ih i 80-ih godina vladala prostorom bivše države, a svojevremeno je bio jedan od najpopularnijih pjevača i vlasnik brojnih hitova. On ističe da je i danas ostao vjeran muzici koju je volio, ali i izvodio.

“Pratim muzičku scenu. Ostao sam vjeran svojim ljubavima u i slušam razne pravce muzike – od klasične, do jazza, rock and rolla itd. Turbo – niti ga čujem, niti ga gledam”, kazao je popularni Vajta na pitanje o današnjoj muzičkoj sceni.

Vajta uživa u zrelim godinama, a do pandemije je uživao i u putovanjima. Kao čovjek s dosta životnog iskustva, mladima poručuje da sve što rade, rade s ljubavlju.

“Ako nešto radiš – radi srcem i s ljubavlju! Radi ono čime te je Bog obdario! Sve je prolazno – i mladost, i slava, i na koncu – i život”, zaključio je.

Izvor: Klix.ba