Apple predstavio iPhone 15: Najveće izmjene ikada, od novog porta do savršene kamere

0
207
blank

Kompanija Apple danas je na Wonderlust eventu predstavila svoje novitete među kojima je i dugoočekivani iPhone 15 sa periskop kamerom koji se pridružio svijetu vrhunske mobilne fotografije.

Nova serija iPhone mobilnih telefona donosi najveće izmjene koje će obradovati korisnike Jabuke jer se napokon pridružio svijetu vrhunske mobilne fotografije s telefoto kamerama koji rade na principu periskop sočiva.

Na početku današnjeg predstavljanja iPhone 15 serije akcenat je stavljen na displej koji na nudi vrhunski odgovor na jaku vanjsku svjetlost što će korisnicima omogućiti još lakše korištenje i pregled sadržaja.

iPhone 15 i iPhone 15 Plus

Standardni iPhone 15 dolazi sa 6,1 inčnim displejom, dok iPhone 15 Plus verzija dolazi s displejom od 6,7 inča, a oba modela imaju glatko zaobljene aluminijske ivice za još bolju udobnost prilikom korištenja, ali i keramičku zaštitu displeja.

Na zadnjem dijelu se nalazi primarna kamera od 48 megapiksela koja omogućava bilježenje najzahtjevnijih scenarija, a finalni rezultat uz A16 Bionic čip s procesorom za obradu fotografija bit će zapanjujući.

blank

Predstavnici Apple-a pohvalili su se i baterijom koja će omogućiti cjelodnevno korištenje, pojačani WI-FI signal s brojnim mogućnostima te opcijom pružanja pomoći na putu korištenjem satelitske komunikacije.

Poseban novitet iPhone serije je i Type-C port za punjenje na koji je ova kompanija morala pristati u skladu sa evropskim pravilima.

iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max

U Apple iPhone 15 seriji našao se i tradicionalni, najjači iPhone 15 Pro model koji je donio i najviše noviteta za ljubitelje Apple-a.

Kada govorimo o vanjskom izgledu, po prvi put iPhone je napravljen sa titanijskim okvirom, glatkih ivica, koji je osigurao manju težinu uređaja, nevjerovatnu otpornost na udare i ugodnije držanje u rukama. Pro verzija dolazi s ekranom do 6,1 inča dok iPhone 15 Pro Max verzija dolazi sa 6,7 inča veličinom displeja.

U sklopu današnjeg predstavljanja Pro verzije iznesena je i informacija da je 14 sati bilo potrebno za kreiranje titanijskog okvira koji novom iPhone-u daje jedinstven i unikatan dizajn. Izmjene su napravili i kod dojučerašnjeg dugmića za Silent opciju koja više nije fizička na pokret već dodir i nosi naziv kao akcijsko dugme (Action button).

blank

Novi displej donosi veću fluidnost, standardni dinamički otok, poboljšan HDR za nevjerovatne boje i sjene i ugodnije korištenje.

Sve ovo pokreče novi A17 bionički čip osmišljen u Silikonskoj dolini veličine 3 nanometra u koji je stalo 19 milijardi tranzistora koji u svojim jezgrama omogućuju 10 posto brži rad nego bilo koji mobilni uređaj na tržištu, a GPU procesor je doživio najveći redizajn ikada u Apple-u i donosi 20 posto brži rad.

Apple se po prvi put u predstavljanju novih iPhone proizvoda posvetio i gaming svijetu, a sve zahvaljujući novom A17 čipu koji omogućava nevjerovatnu grafiku, fluidnosti igara i jedinstvenom iskustvu igranja visokozahtjevnih igara.

“Na iPhone dolaze igre koje su bile dostupne samo na konzolama i PC-u”, kazali su iz Apple-a.

S priče o nevjerovatnom čipu Apple je prešao na dugoočekivanu priču o kamerama koje dolaze s Pro verzijom.

blank

Na zadnjem dijelu se nalazi primarna kamera od 48 megapiksela, sekundarna kamera od 24 megapiksela te 3x telefoto kamera od 12 megapiksela.

Najveći novitet dolazi u Pro Max izdanju s novim sistemom periskop kamere i nevjerovatnim 5x optičkom opcijom zumiranja veličine 12 megapiksela koji odgovara 120 milimetarskom objektivu sa nevjerovatnom stabilizacijom.

U oba uređaja se nalazi i treća 12-megapikselna ultraširoka kamera.

Čitava iPhone 15 serija dolazi i sa nevjerovatnom obradom fotografija i poboljšanim portretnim načinom fotografisanja za nikada bolje, detaljnije i svjetlije fotografije.

Kada govorimo o cijenama, standardna verzija iPhone 15 uređaja košta 799 dolara, iPhone 15 Plus (128 GB) 899 dolara, dok Pro verzija (128 GB) košta 999 dolara. Najjače izdanje, ujedno i najveće, iPhone 15 Pro Max koštat će 1.199 dolara s veličinom za pohranu od 256 GB.

Izvor: Klix.ba