Bill Gates: Pandemija koronavirusa će za “bogati svijet” biti završena do kraja 2021. godine

0
1041
blank
Foto: CNBC

Svi žele znati kada će biti završena pandemija koronavirusa, a Gates ima neke ideje. Njegove procjene ovise od toga da li živite u zemljama u razvoju ili u bogatijim zemljama poput SAD-a-

“Inovacije u dijagnostici, terapijama i vakcinama su impresivne. Zbog toga smatram da u bogatom svijetu možemo okončati pandemiju do kraja 2021. godine, a za ostatak svijeta do kraja 2022. godine”, izjavio je Gates, prenosi CNET.

Gates finansira medicinsko istraživanje i programe za vakcine putem svoje Bill & Melinda Fates Fondacije. Svjestan je da je pandemija sve zemlje svijeta vratila nekoliko godina unazad kada je riječ o ekonomskom rastu, borbi protiv HIV-a, malarije i slično.

On je kritikovao američki sistem testiranja na koronavirus, kao i način na koji se američki predsjednik Donald Trump i njegova administracija nose sa situacijom. Otvoreno je rekao da je visok broj slučajeva koronavirusa u SAD-u rezultat nedovoljnog testiranja i praćenja kontakata, kao i nenošenja zaštitnih maski.

Gates vjeruje da će vakcina biti razvijena, ali da će zbog različitih problema uključujući proizvodnju moći pomoći samo bogatijim zemljama.