Da li ste primjetili? Instagram uveo novu opciju

0
440
blank
Foto: Pixabay

Instagram je uveo novu opciju, a to su bilješke, koja mnoge podsjeća na stare Facebook statuse i tweetove što su mnogi ocijenili to kao odgovor Mete Twitteru.

Korisnike društvene mreže Instagram nedavno su dočekali noviteti u aplikaciji, a najviše pažnje privukle su bilješke (Notes) za koje mnogi nisu sigurni čemu zapravo služe.

Bilješke su, prema objašnjenju Mete kratke tekstualne objave do 60 karaktera, u kojima je moguće koristiti isključivo slova i emotikone i zamišljeno je za dijeljenje trenutnih misli ili postavljanja pitanja pratiocima koji mogu da pošalju svoje odgovore, ali će oni biti vidljivi samo korisniku koji je postavio bilješku.

Mnogi korisnici Instagrama su se u svojim prvim bilješkama zapitali šta je ovo i čemu služi, dok je pojedine novitet podsjetio na stare statuse sa Facbooka i MSN-a.

Bilo je i onih koji su bilješke uporedili sa tweetovima, ocijenivši da Meta na taj način želi da iskoristi rastuću popularnost Twittera.

Iz Mete navode da su tokom testiranja saznali da korisnici vole da imaju lak i jednostavan način da podijele šta im je na umu i da na taj način započnu razgovore i dodaju da bilješke daju korisnicima spontan način da se izraze i povežu sa drugima.

Bilješke su korisnicima već dostupne, a iz Mete najavljuju još noviteta. U toku je testiranje grupnih profila, na kojima će više korisnika moći da objavljuje fotografije i videozapise pod okriljem zajedničkog profila, ali i da zajednički čuvaju objave drugih korisnika.

Slična novina se sprema i za priče (stories), a testira se funkcija ‘Candid’ zahvaljujući kojoj će korisnici moći da zajedno objavljuju priče koje će se prikazivati kao da su u okviru jednog profila.