Facebook uklanja sve navodno lažne objave o vakcinama

0
685
blank

Div društvenih medija Facebook kreće u lov na takozvane dezinformacije. Kako je najavljeno iz ove kompanije, biće uklonjene sve objave koje sadrže tvrdnje o vakcinama protiv koronavirusa, a koje su odbacili stručnjaci za javno zdravstvo, budući da društvena mreža djeluje agresivnije u suzbijanju dezinformacija o koronavirusu.

Ovaj potez, prenosi New York Times, ide korak dalje od načina na koji je Facebook postupao s dezinformacijama o drugim vrstama vakcina. Kompanija je ranije otežavala pronalaženje dezinformacija o vakcinama koje nisu povezane s koronavirusom tako što su ga “smanjile”, u osnovi čineći ga manje vidljivim u vijestima ljudi.

Sada je, međutim, iz Facebooka rečeno da planiraju u potpunosti ukloniti laži protiv Covid-19 vakcina, ako diskreditiraju ili proturječe tvrdnjama zdravstvenih stručnjaka uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju, Američku administraciju za hranu i lijekove i Centrar za kontrolu i prevenciju bolesti.

“Ovo je još jedan način primjene naše politike za uklanjanje dezinformacija o virusu koji bi mogli dovesti do neposredne fizičke štete. Ovo može uključivati ​​lažne tvrdnje o sigurnosti, djelotvornosti, sastojcima ili nuspojavama vakcine”, rečeno je iz ove kompanije.

Facebook je dodao da će ukloniti i “lažne tvrdnje da vakcine Covid-19 sadrže mikročipove ili bilo što drugo što nije na službenoj listi sastojaka vakcina”.

Društvena mreža već dugo oklijeva da uđe u prostor utvrđivanja šta su istinite ili lažne informacije na svojoj platformi. Mark Zuckerberg, osnivač i izvršni direktor Facebooka, jasno je rekao da “ne želi biti arbitar istine” onoga što je objavljeno na web lokacijama.

Ali Zuckerberg je također uzeo aktivnu ulogu u borbi protiv širenja dezinformacija o koronavirusu. Facebook je stvorio nove proizvode i alate za informiranje javnosti o potencijalnim opasnostima virusa. Zuckerberg je već u martu poslao poruku dr. Anthonyu Fauciju, najvišem američkom stručnjaku za infektivne bolesti, kako bi ponudio svoju pomoć u borbi protiv virusa. Doktor Fauci od tada se pojavio u više intervjua uživo na Facebooku sa Zuckerbergom.

Zbog noviteta vakcine protiv Covid-19, ne mogu se odmah ukloniti sve lažne tvrdnje, rekao je Facebook. Društvena mreža je rekla da planira i dalje slati ljude u svoj Informativni centar Covid-19, koji sadrži provjerene i najnovije informacije o virusu.

Odluka Facebooka da ukloni navodne dezinformacije povezane s vakcinama nije bez presedana. Kompanija je prethodno uklonila pogrešne informacije o vakcini protiv dječje paralize u Pakistanu, kao i pogrešne informacije o vakcini protiv ospica na Samoi tokom izbijanja bolesti.

Izvor: Klix.ba