Njemački čuvar podataka upozorava zvaničnike na korištenje WhatsApp-a

0
1003
blank

Njemački povjerenik za zaštitu podataka Ulrich Kelber upozorio je savezne vlasti da ne koriste Facebook-ovu WhatsApp aplikaciju dok rade kod kuće tokom krize koronavirusa, u pismu koje je u nedjelju procurilo medije.

“Čak i u ovim teškim vremenima zaštitu podataka ne treba zanemariti. Iz tog razloga želim napomenuti da upotreba WhatsApp-a od strane savezne agencije ne dolazi u obzir”, rekao je Kelber u e-poruci koju je objavio njemački blog o digitalnim pravima, Netzpolitik.

Upozorio je da, iako Facebook ne može čitati šifrirane poruke, aplikacija mu pruža druge metapodatke poput IP adrese, lokacije i mobilnog operativnog sistema koji bi se mogli koristiti da spoje profil korisnika.

Njemačke vlasti koriste ovu aplikaciju da blagovremeno informišu građane o dezinformacijama i digitalnim prevarama. Kelber je rekao da je ovo dokazalo da je potrebno stvoriti pouzdanu informativnu službu koja će zadovoljiti stroga pravila zaštite podataka u zemlji.

WhatsApp Messenger je američka freeware, multi-platforma usluga za razmjenu poruka u vlasništvu Facebooka koja omogućava korisnicima slanje tekstualnih i glasovnih poruka, upućivanje govornih i video poziva, kao i dijeljenje slika, dokumenata, lokacija korisnika i drugih oblika medija.

Izvor: Logično