NOVE MJERE: Šta će vam se dogoditi ukoliko lajkujete lažnu vijest o koronavirusu na Facebooku?

0
910
blank
Foto: Unsplash

Facebook je uveo nove mjere u zaštiti od širenja dezinformacija.

Između ostalog, Facebook će uvesti kućicu koja će se pojaviti korisnicima koji su lajkali, reagirali ili komentirali objavu koju je Facebook naknadno uklonio, a koja će ih potaknuti na posjetu web stranici Svjetske zdravstvene organizacije.

Kako piše Verge, osim toga Facebook će pokrenuti i kategoriju Get the Facts, u kojoj će biti provjereno tačne vijesti o pandemiji.

Nove mjere stižu nakon što je organizacija Avaaz objavila nepovoljan izvještaj u kojem Facebook naziva “epicentrom dezinformacija o koronavirusu” i navodi brojne objave s opasnim zdravstvenim savjetima i lažnim vijestima.

U Facebooku su odbacili te optužbe, ustvrdivši kako su uklonili na stotine hiljada dezinformacija tokom proteklih nedjelja, kao i koliko su upozorenja na potencijalne dezinformacije imala povoljan učinak. Prema Facebookovim podacima čak 95 posto ljudi ne otvara sadržaj uz koji je objavljeno upozorenje.

Takva su upozorenja postojala i ranije, vezano uz sadržaje potencijalno vezane uz rusku promidžbu. Sadašnji pristup koji koristi „pop-up“ prozore ipak je proaktivniji.