Tajno oružje: Stiže podvodni metak koji ubija u trenu

0
773
blank
Foto: Pinterest

Dok tradicionalne metke voda usporava, novi, napredniji meci omogućit će onima koji ih budu koristili da postanu još smrtonosnija sila.

Nova linija specijaliziranih metaka mogla bi omogućiti američkim pripadnicima specijalnih snaga da uspješno pucaju ispod vode, čime će za američku vojsku ronioci i podvodna oružja postati novi, moćni aduti, piše Popular Mechanics.

Dok su tradicionalni meci neučinkoviti pod vodom, novi meci djeluju formirajući mjehurić vazduha oko metka, omogućujući da on putuje s manje fizičkih ograničenja. 

Obični meci dizajnirani su za putovanje vazduhom brzinom većom od 800-900 m/s, no putovanje kroz drugi medij, poput vode, sasvim je drugačija priča. Naime, ulaskom u vodu metak se ubrzo zaustavlja te mu je to naprosto tehnička osobina, a ne mana.

Voda je 800 posto gušća od vazduha, pa u njoj metak gubi brzinu, usporen trenjem dok prolazi kroz tečnost. U gore prikazanom videu metak iz puške već se nakon nekoliko metara posve zaustavlja, što demonstrira nemoć klasičnog streljiva ispod vode.

No, tome je stala na kraj kompanija DSG Technologies, koja je razvila novi metak koji može putovati kroz vodu.

To čini uz pomoć mjehurića plina koji se stvori oko njega, ubrzavajući ga pod vodom. Ovaj je postupak poznat kao superkavitacija, a koristi ga ruski torpedo VA-111 Shkval za brzine do pet puta veće od klasičnih torpeda.

Superkavitazirajuća municija klasificirana je kao “višeekološka municija”, a kompanija kaže kako je ova municija učinkovita i za mete u vazduhu i za mete u vodi. 

Za borbene plivače

“Ovisno o oružju i upotrijebljenoj varijanti punjenja,  ova municija je pogodna za korištenje u djelomičnom ili potpuno potopljenom oružju, bez obzira je li meta u vodi ili na površini”,  objavili su u saopćenju. 

Prema definiciji, superkavitacijski objekt mora stvoriti mjehurić gasa da bi okružio objekat koji se kreće kroz vodu. Dakle, DSG-ovi meci moraju nekako stvoriti taj mjehurić oko metka. Jedna je mogućnost da metak nekako skuplja vruće, šireće gasove iz baruta – isti ti  gasovi forsiraju metak kroz cijev te stvaraju mjehur superkavitacije.

blank

Municija X2 dizajnirana je za ispaljivanje iz postojećeg oružja koje koriste američke specijalne jedinice, poput SEALS-a, a dizajnirano je za “borbene plivače”. To bi trebalo omogućiti američkim trupama korištenje istog oružja ispod i iznad vode. Na primjer, ruska je puška APS učinkovita pod vodom, ali baš i ne iznad površine, a upravo su to pronalazači htjeli spriječiti.

Tačnost metka je znatna – na 50 metara, X2 metak treba imati preciznost od dvije kutne minute (moa). Dvije minute ugla otprilike su 5,3 cm na 100 metara, tako da bi metak pogodio unutar 2,5 cm od ciljane točke na 50 metara. To je impresivno s obzirom da konvencionalni podvodni krug počinje propadati i gubiti svaku aerodinamičku učinkovitost na manje od dva metra.

Superkavitacijski metak bio bi glavni dodatak zalihama podmornica, a svakako bi najviše koristio u pojedinačnoj borbi, u kojoj su se dosad najviše koristili noževi i borbe s rukama.

Izvor: Express.24sata.hr