Tehnologija / Toranj usisava smog, čisti vazduh i proizvodi dijamante

0
1032
blank

Vlasti u Pekingu uspješno su testirale toranj za prečišćavanje vazduha u Pekingu, koji važi za jednog od najzagađenijih gradova u svijetu. Kako navode mediji, vazduh oko kule je bio čistiji za oko 55 odsto.

Holandski umjetnik i inovator Dan Rosegard i njegov tim napravili su toranj koji prečišćava vazduh.

“Smog free tower” visok je sedam metara i prema Rosegardovim riječima može da očisti 30.000 kubnih metara po satu uz pomoć patentiranog slobodnog ozona, jonske tehnologije i male količine zelene električne energije. Kula usisava 75 odsto čestica PM2.5 i PM10, a zatim ispušta čist vazduh oko tornja sa 360 stepeni prekrivenosti, stvarajući skoro kružnu zonu čistog vazduha u ovom okruženju.

Nakon što je pilot verzija testirana u Roterdamu, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine Kine postavljen je i u Pekingu.

Da bi u potpunosti zatvorili ciklus otpada, prikupljene čestice u tornju se tretiraju pod visokim pritiskom kako bi proizvele nakit čija prodaja podržava stvaranje više tornjeva.

Iz čađi koja se uglavnom sastoji od uglja dobijaju se dijamanti, simulirajući prirodni proces stvaranja dijamanata od uglja.

Najveći toranj za prečišćavanje vazduha na svijetu nalazi se u kineskom gradu Sianu, u provinciji Šensi, prenosi “Sputnjik“.