Turci snimili film o potrazi za ratnim zločincima u Bosni i Hercegovini

0
1283
blank

Turska produkcijska kuća iza koje stoji režiser Haktan Özkan odlučila je napraviti film čija se tematika vezuje za rat u Bosni i Hercegovini, tačnije postratni period u kojem je fokus na potrazi za ratnim zločincima.

Kako se navodi, premijera ovog filma zakazana je za 11. juli u Bursi, kada će se obilježiti i 26. godišnjica genocida u Srebrenici.

Prema informacijama dostupnim javnosti, radnja

“Nakon rata Mirsad Čengić odlazi u inostranstvo te kasnije učestvuje i u albansko-srpskim sukobima na Kosovu. Nakon ratnih dešavanja tokom devedesetih godina odlazi u Tursku gdje pohađa posebnu obavještajnu obuku za agenciju koja će biti uspostavljena u Bosni i Hercegovini i koja će biti zadužena za lov na ratne zločince. Drugi lik u filmu – Haris Spahić tek se kasnije tokom ratnih dešavanja u BiH pridružuje Armiji Republike BiH. Prije pridruživanja armiji Haris prolazi obavještajnu obuku uz nadzor Alije Izetbegovića te biva smješten u srpske vojne formacije kako bi pokušao otkriti važne informacije o položajima vojske. Kasnije zajedno s Mirsadom odlazi na Kosovo, gdje učestvuje u ratu. Pored dvojice bosanskih oficira, radnja prati i kosovskog vojnika Zahira Allajbeua, koji se dobrovoljno prijavljuje u Armiju RBiH te se kasnije zajedno s Mirsadom i Harisom bori i u kosovskom sukobu 1999. godine”, stoji u opisu filma.

Pored ratnog perioda, fokus filma je i na postratnom vremenu kada glavni likovi postaju članovi bosanske obavještajne agencije te učestvuju u potrazi za ratnim zločincima.

“Nakon ratnih dešavanja i Haris i Mirsad odlaze u obavještajnu agenciju, gdje učestvuju u potrazi za ratnim zločincima te izvjesnim Željkom Perišićem, koji je u ratu bio povezan sa srpskim paravojnim formacijama. Od tada kreće neizvjesna potraga Mirsada, Harisa i Zahira zajedno s ostalim članovima Obavještajne agencije kako bi se pronašli zločinci koji su počinili genocid u Srebrenici”, piše na zvaničnojklix stranici filma.

Na kraju, ekipa koja je učestvovala u realizaciji filma saopćila je kako ga na ovaj način želi posvetiti svim borcima koji su učestvovali u odbrani Bosne i Hercegovine.

“Ništa nije narušilo ugled Evrope kao napad Srbije na Bosnu. Možda će se jednog dana gradovi i zgrade obnoviti, ali više ništa neće vratiti nevine ljude koji su ubijeni, kao što ništa neće izbrisati ni patnju ljudi”, poručili su.

Glavne uloge u filmu igraju turski glumci Gökhan Tunalıgil, Ayhan T. Krüezi i Uğur Kaygusuz. Režiser novog turskog filmskog ostvarenja je Haktan Özkan.

filma prati dvojicu bosanskih oficira Mirsada Čengića i Harisa Spahića, koji su učestvovali u ratu u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Klix.ba