BOSANKA U BELGIJI: Bivša kraljica uručila nagradu mladoj automehaničarki iz Cazina

0
931
blank

Cazinjanka Anela – Dženana Merdanović jedina je automehaničarka u historiji belgijskog gradića Eupena. Za maturski rad na državnom nivou nagradu joj je uručila bivša belgijska kraljica Paola Ruffo di Calabria, piše BH Infodesk, informativni servis bh. dijaspore.

“Po završetku škole za maturski rad uzela sam temu izrade kuće sa glasovnim naredbama. Glasovne naredbe se svode na izdavanje komandi pri reguliranju kućnih komponenti: paljenje svjetla, grijanja, te reguliranje toplote, zatim uključivanje muzike itd”, objasnila je Anela-Dženana.

blank

Upitana kako je prošao prijem i druženje sa belgijskom kraljicom, ona je kazala da je prijem nagrade jbio divan, naravno da je čast biti u takvom okruženju, a naročito osvojiti prvo mjesto i primiti nagradu od kraljice.

“Nakon dodjele nagrade imala sam čast da razgovaram sa kraljicom. Razmijenile smo par riječi o mom radu, šta planiram u budućnosti i tako dalje”, rekla je ova mlada Cazinjanka.

blank
Foto: Cazin.net

Merdanović je radila u automehaničarskoj radionici koja je specijalizirana za automobile američke proizvodnje i BMW, dok je istovremeno nastavila školovanje za višeg automehaničara na Elektromehanici, smjer elektrotehnika, provodeći jednom sedmično pola dana u školi. I u školi je bila jedina djevojka zainteresirana za ovaj zanat.

“Što se tiče mog odabira u životu, još uvijek sam ostala pri istom. Samo što je ovaj put riječ o drugoj firmi. Pružila mi se prilika za bolje usavršavanje pa je nisam htjela propustiti”, otkrila nam je Merdanović navodeći kako se još uvijek obrazuje i ima još dvije godine uključujući i ovu koju trenutno pohađa.

blank
Sa dodjele nagrade

Kako nam je otkrila, posao ide uvijek na bolje. U Belgiju se iz Cazina doselila 2004. godine sa svojom porodicom. Za automobile je zainteresirana još od malih nogu kada je amidža prvi put provozao na motoru. Taj doživljaj joj je, kako je rekla, bio fantastičan i od tada se javila ljubav prema motorima i ostalim dijelovima automobila. Od srednje škole se bavi poslom automehaničarke.

Izvor: BH Infodesk