Čuda Allahovog stvaranja: Naučnici dokazali da ptice spavaju u letu

0
808
blank
Izvor: REUTERS/Thomas Mukoya

Naučnici su prvi put do sada pronašli dokaze koji otkrivaju da ptice mogu da spavaju u letu.

Neke ptice su poznate po tome što neprestano lete duži vremenski period, ali naučnici do sada nisu mogli da dokažu njihovu sposobnost da mogu da spavaju dok lete.

Njemački naučnici su mjerili aktivnost mozga ptica i otkrili da spavaju u letu sa jednom cerebralnom hemisferom ili obje hemisfere aktivne u isto vrijeme. Otkriće objašnjava kako ptice mogu letjeti danima i sedmicama bez prizemljenja. Iako ptice spavaju manje od sat vremena na dan, mali dio tog vremena provedu spavajući na tlu, prenosi portal cudaprirode.com.

Kako bi ispitao i utvrdio njihovu sposobnost spavanja u letu, međunarodni tim naučnika je opremio frigate, porodicu morskih ptica sa ostrva Galapagos malim uređajima koji mjere moždanu aktivnost i pokrete glave.

Frigate su, prema podacima Ornitološkog instituta Maksa Planka u Njemačkoj, velike morske ptice koje sedmicama lete iznad okeana tražeći ribu i lignje.

Štaviše, neke od ptica koje su bile podvrgnute ispitivanju su preletjele i do 2.896 kilometara za desetak dana, prenosi nationalgeographic.

Analizirajući aktivnosti mozga fregata, tim je otkrio da frigate spavaju u letu sa jednom uspavanom moždanom hemisferom ili čak obje hemisfere istovremeno.

Uprkos tome što su u stanju da u letu spavaju, zabilježeno je da ptice u letu spavaju manje od sat vremena tokom dana, iako na kopnu spavaju u prosjeku sedam sati dnevno.

Naučnici još uvijek nisu sigurni kako su ptice sposobne da funkcionišu sa tako malo sati sna, što će nadamo se istražiti u narednim istraživanjima.

Izvor: Akos.ba