Egipat / Uhapšena pjevačica: Trbušnim plesom doprinosi “uništenju morala i širenju poroka”

0
1226
blank
Foto: Ilustraija

Tužioci su, juče uhapšenu Lajlu Amer, optužili za narušavanje javnog reda i mira i za “podsticanje razvratnog ponašanja” trominutnim spotom.

Pjevačica u pjesmi, za koju je spot i snimljen, uz trbušni ples, nazivom, odnosno igrom riječi, asocira na rasprostranjenu egipatsku psovku.

Tužilac je rekao da taj spot doprinosi “uništenju morala i širenju poroka”, a udruženje egipatskih muzičara je hitro izbacilo pjevačicu iz članstva jer je njen spot “uvreda za narod Egipta”.

Na dvije godine zatvora, krajem prošle godine, osuđena je pjevačica Šaima Ahmed – “Šima”, na osnovu sličnih optužbi.

Kazna joj je, posle žalbe, smanjena na godinu dana. Ona je u spotu igrala u donjem vešu i pred grupom mladića “sugestivno” lizala jabuku i jela bananu.

Dvije trbušne plesačice osuđene su 2015. godine na šest mjeseci zatvora zbog podsticanja razvrata, a kazne su im kasnije prepolovljene.

U Egiptu su septembra prošle godine desetine ljudi uhapšene jer su zastavom u boji duge – simbolom LGBT, mahale na koncertu libanske grupe čiji je pjevač homoseksualac. Nastupi te grupe su potom zabranjeni u Egiptu čije većinski muslimansko društvo postaje sve konzervativnije, prenosi Beta.