Evropska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u toaletu nakon 22 sata

0
327
blank
Foto: Getty Images

Niko vas ne može spriječiti da iskoristite toalet usred noći. No nakon obavljanja nužde nemojte pustiti vodu u toaletu. Ili je to barem slučaj ako živite u unajmljenom stanu s tankim zidovima u Švicarskoj.

U većini pravilnika za stanare u stambenim zgradama u Švicarskoj stoji da se treba poštovati kućni red te se ne smije uznemiravati susjedi u periodu od 22 sata navečer do 7 sati ujutro.

Kućni red ovisi od zgrade do zgrade, a popis zabranjenih aktivnosti varira ovisno o debljini zidova u objektu, broju stanova i profilu stanara.

Na popisu zabranjenih aktivnosti mogu se naći mnogobrojne bučne aktivnosti – primjerice građevinski radovi, tulumi, sviranje instrumenta ili usisavanje. Živite li u zgradi s tankim zidovima, to može biti i puštanje vode u toaletu.

Na internetu kruže priče kako je to pravilo o zabrani puštanja vode u toaletu nakon 22 sati urbani mit koji nema mnogo veze sa stvarnošću, a pogotovo ako živite u stanu s više ljudi.

blank
Foto: Getty Images

“Kad živite u stanu s više ljudi, morate pustiti vodu u toaletu, inače smrdi toliko da čak i muhe počnu kašljati”, našalila se jedna od korisnica na online servisu za postavljanje pitanja Quora, koja živi u unajmljenom stanu u Švicarskoj te se nadovezala:

“U mojoj zgradi nije dopušteno slušati glasno muziku nakon 21 sat, razgovarati na telefon osim u hitnim situacijama, proizvoditi bilo kakvu buku, zabijati eksere u zid, pustiti psa da glasno laje, uključiti mašinu za pranje veša i slično. No pustiti vodu u toaletu je nužnost.”

Popis zabranjenih aktivnosti u stambenoj zgradi obično je naveden u ugovorima o najmu stana, a najmoprimci su dužni potpisati ih i složiti se s njima prije nego što se usele. Na taj način nikoga se ne prisiljava da radi nešto s čime nije prethodno upoznat.

Najbolji način da se objasni situacija s puštanjem vode u toaletuu u večernjim satima u Švicarskoj? Nije protivzakonito puštati vodu u toaletuu, ali isto tako nije protivzakonito da agencija za iznajmljivanje stanova u ime vlasnika zgrade stavi takva ograničenja u ugovor o najmu i kazni najmoprimce koji se ne pridržavaju pravila, pogotovo u starijim zgradama.

Izvor: punkofer.dnevnik.hr